Portparol SNSD-a Radovan Kovačević rekao je da je izjava hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da “priželjkuje da Savjet ministara iz prošlog mandata ostane još četiri godine u tehničkom mandatu” u najmanju ruku skandalozna i da je to poziv na rušenje demokratskog poretka u BiH.

“Osnovni princip demokratije jeste da se sprovede volja građana koja je izražena na demokratskim izborima. Ovo što govori Komšić u potpunosti je u suprotnosti sa tim i poziv je na rušenje demokratskog poretka”, izjavio je Kovačević za Srnu.

On smatra da bi bilo dobro da se u ovakvoj situaciji oglase predstavnici EU, ljudi iz Brisela i iz mnogih drugih ambasada i kažu šta misle o tome da ne dođe do implementacije izborne volje građana u Republici Srpskoj i BiH.

“Mislim da je ovo isto tako u konačnici pogubno za Komšića i njegovu političku ideju, jer je to direktan pokazatelj da u BiH funkcioniše jedino Republika Srpska, da je Republika Srpska jedina u kojoj su sve institucije u potpunosti stabilne i funkcionalne za razliku od BiH u kojoj nije moguće čak ni formirati vlast”, istakao je Kovačević.

Komentarišući izjavu analitičarke Ivane Marić da je Komšićeva inicijativa “dobra iz razloga što bi SNSD u narednom mandatu trebalo da bude u potpunosti dominantan”, Kovačević kaže da je ova navodna analitičarka zaposlena u jednoj od njemačkih fondacija koje promovišu demokratska načela u BiH i da je njena izjava jeziva.

“Mislim da je to jeziva izjava, jer Marićeva kaže da treba da se ponašamo po principu da ćemo da implementiramo izborne rezultate građana samo onda kada se njima iz bošnjačke unitarističke kuhinje sviđaju izborni rezultati”, rekao je Kovačević.

On je poručio da to definitivno neće biti moguće, jer će Republika Srpska imati odgovor na takvu ucjenjivačku politiku.

SRNA/RTRS