Zamjenik predsjednika Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Ksenija Božović izjavila je Srni da nisu tačne tvrdnje istražnih organa iz Prištine i Beograda da su u vrijeme ubistva Olivera Ivanovića bile ugašene nadzorne kamere, što potvrđuju i fotografije koje su objavljene u medijima.

“Naprasnim pojavljivanjem snimaka sa video-kamera kojima je pokriveno celo područje ulice Sutjeska, gde je ubijen naš predsednik, potvrđuje naše opravdane sumnje i tvrdnje da dokazni materijal postoji i da se čuva da bi se ovaj zločin zataškao, a naručioci i počinioci oslobodili”, rekla je Srni Božovićeva.

Prema njenim riječima, nameće se logično pitanje ko je javnosti dao snimke sa video-kamera i gdje su ti snimci čuvani godinu dana od ubistva Ivanovića.

Božovićeva je iznijela sumnje i u izjave pojedinih svjedoka koji su saslušani u kosovskom specijalnom tužilaštvu, ali i kod nadležnih službi iz Beograda, jer je uvjerena da su mnogi ili lažno svjedočili ili su stali u odbranu namjere da ubistvo nikada ne bude rasvijetljeno.

Ona je istakla da je neprihvatljivo da pojedinci javno iznose optužbe i prozivaju lica da su umiješana u ubistvo, pa čak i da su ga počinila, a da ne snose odgovornost za obmanjivanje javnosti ukoliko njihove izjave nisu tačne.

Božovićeva je poručila da su neprihvatljive i privatne istrage Ivanovićevog ubistva, te da bi svi koji, navodno, imaju dokaze morali da ih predaju nadležnim organima Srbije i specijalnom tužiocu Kosova.

“Predajom dokumentacije ili iznošenjem dokaza, svedočenjem, uveliko bi bio olakšan istražni potupak ukoliko se on zaista vodi”, smatra Božovićeva.

Božovićeva je najavila da će 16. januara ispred sjedišta Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda”, sa mjesta gdje je prije godinu dana ubijen Oliver Ivanović, biti upućen apel svim političkim i pravosudnim subjektima u Prištini, Beogradu i međunarodnoj zajednici da što prije rasvijetle ovo ubistvo, jer dokazi postoje.

Beogradski list “Alo” objavio je fotografije na kojima se vidi šta se tačno dešavalo neposredno poslije ubistva Olivera Ivanovića 16. januara 2018. godine, ko pritrčava tijelu i kako reaguju okupljeni.

Prema navodima ovog lista, do fotografija je došao “Srpski telegraf” preko jedne strane ambasade, koja posjeduje snimak kamera iz sjevernog dijela Kosovske Mitrovice.

SRNA/RTRS