Republika Srpska je svoj 27. rođendan proslavila pod motom “Ponosna i vječna” centralnom manifestacijom na Trgu Krajine i svečanom akademijom u dvorani “Borik” u Banjaluci, ali i prigodnim programima u drugim mjestima Republike Srpske i u zavičajnim društvima i udruženjima u Srbiji.

9. januara ove godine, kao i svih prethodnih, ozarila su se lica radošću i uznijele duše ponosom svih koji su prisustvovali centralnoj proslavi u Banjaluci i svih onih koji su se uz TV prenos te manifestacije u svojim domovima osjećali kao da su i sami prisutni.

Svima koji vole Republiku Srpsku prijale su riječi ljubavi i snage, vjere i nade, koje su Republici Srpskoj, svim njenim građanima i prijateljima u svijetu uputili predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i Njegova Svetost patrijarh srpski gospodin Irinej.

Od tada, pa evo tri dana neprestano, svi koji ne vole ili baš mrze Republiku Srpsku iskoristili su priliku da napadnu i našu Republiku, i naš 9. januar. Za mržnju je u sarajevskim medijima uvijek bilo mjesta, kao i u nekim zagrebačkim, pa su ti obilni izlivi mržnje povremeno ličili i na takmičenje. Laž je najvjerniji pratilac mržnje i to se u ovim danima višestruko potvrdilo – kako u Sarajevu, tako i u Zagrebu.

Odgovarati na javne izlive mržnje i laži težak je, pretežak posao, prije svega zato što se očekuje da na mržnju odgovarimo isto takvom mržnjom, a na laž jednakom ili još većom laži i ko nije spreman na to – i ne treba da odgovara.

Umjesto takvih odgovora jednom po jednom mrzitelju i svakom lažovu posebno, opredijelili smo se za riječi mira i ljubavi, pa s ponosom citiramo šta je na svečanosti u Banjaluci rekao Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine:

U prednosti su uvijek oni koji vole,

A mi volimo Republiku Srpsku.

Duško M. Petrović

Izvor: predstavnistvorsbg.rs

RTRS