Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, komentarišući izjavu Željka Komšića da će uslov za formiranje Savjeta ministara biti usvajanje Nacionalnog godišnjeg programa za NATO, poručila je da je to pokazatelj da Bosni i Hercegovini nema spasa.

“Uslovljavanje je pokazatelj koliko je to plitka politika. Јasno je ko su pobjednici i ko može formirati parlamentarnu većinu”, istakla je Cvijanovićeva.

Predsjednica Srpske se istakla da očekuje da izborni rezultati budu sprovedeni.

“To znači da ljudi koji su dobili povjerenje građana na izborima budu postavljeni na odgovarajuće pozicije i da SNSD ima predsjedavajućeg Savjeta ministara i ozbiljne ljude koji će sjediti u ovom organu. Ovaj sadašnji Savjet ministara, koji je zadržan nakon izbora, nema autoritet ni kredibilitet, niti može bilo šta da preuzme kao obavezu i da svi smatramo da je to zaista tako”, dodala je Cvijanovićeva.

Govoreći o aktivaciji Akcionog plana za članstvo i podnošenja godišnjih izvještaja, Cvijanovićeva je rekla da je sve tu rečeno.

“Što se tiče Republike Srpske i njenih predstavnika, imaju Rezoluciju Narodne skupštine i za njih je ona orijentir i obaveza. Prema tome, ne znam zašto bi neko to uslovljavao, ali recimo Komšiću nije palo na pamet da nikakav MAP i godišnji plan nije uslov za kretanje ka EU, zatim da je sada zaustavio ono u što se oni kunu, a to je kretanje ka Evropi”, ponovila je Cvijanovićeva.

RTRS