Iako ima tek 20 godina, iza Prijedorčanke Milice Savić su već četiri knjige, roman i tri zbirke pripovjedaka.

Zbog pisanja na ćirilici, dobila je priznanje prijedorskog Srpskog prosvjetnog i kulturnog drštva “Prosvjeta”, za doprinos očuvanju srpske kulturne baštine. Želja mlade Prijedorčanke, koja brine o bolesnoj majci i bratu, jeste da upiše Medicinski fakultet u Banjaluci.

Milica je na ćiriličnom pismu izdala roman “Lastavica” i zbirke pripovijedaka “Kraljica kiše”, “Kameni cvijet” i “Nekad davno”, zbog čega je dobila priznanje prijedorske “Prosvjete” za očuvanje srpske kulturne baštine.

– Pismo je dio jednog naroda, ako sami ne čuvamo svoju tradiciju, svoje običaje, ko će drugi – kategforična je Milica.

– Milica je od početka svog rada pisala ćirilicom, a mi smo to u “Prosvjeti” podržavali i podržavaćemo sve one koji pišu ćirilicom i truditi se da ćirilicu širimo – rekao je Branislav Kecman, predsjednik SPKD “Prosvjeta” Prijedor.

Milica kaže da je inspiraciju za djela pronašla u vlastitom životu. Prije osam godina ostala je bez oca, a brine o bolesnoj majci i bratu.

Njena porodica je u hrvatskoj “Oluji” ostala bez svega i izbjegla u Prijedor. Brine o kući i bašti i radi za dnevnice, a u pisanju je pronašla utjehu.

Kaže da joj ostaje dio života zapisan u knjizi i da joj je tada mnogo lakše da odagna taj bol.

Najveća želja joj je da upiše Medicinski fakultet i postane kardiolog.

Prošle godine je položila prijemni ispit, ali željeni fakultet ipak nije upisala zbog visoke školarine.

Upisala se na prijedorsku Visoku medicinsku školu, ali će i ove godine pokušati da bude na finansiranju iz budžeta na banjalučkom Medicinskom fakultetu.

– Ponovo ću se prijaviti na prijemni ispit na Medicinski fakultet i smatram da ako se nešto dovoljno želi, da je moguće da se ostvari. Tako da se jednog dana vidim kao ljekar – uvjerena je Savićeva.

Milica je bila među najboljim prijedorskim srednjoškolcima i višestruko je nagrađivana karatistikinja.

Nada se da je školarina neće udaljiti od životnog sna, da postane kardiolog.

RTRS