Rukovodstvo Udruženja bivših pripadnika terorističke OVK pozvalo je pripadnike OVK, koji bi ovih dana trebalo da budu saslušani u Haškom tribunalu, da ne daju izjave i da ćutanjem odbace bilo kakvu saradnju sa Specijalnim tužiocima u Haškom tribunalu.

Rukovodstvo bivših pripadnika OVK u saopštenju odbacuje pozive koje je Specijalno tužilaštvo uputilo bivšim komandantima OVK da se odazovu na informativne razgovore, ocjenjujući da se time nastoje obezbijediti dokazi za podizanje optužnica protiv pripadnika OVK.

“Informativne razgovore, praksa koju su primjenjivali pripadnici bivšeg jugoslovenskog režima, preuzelo je Specijalno tužilaštvo novoformiranog suda u Hagu i njima nastoji obezbijediti dokaze za optužnice protiv stotina bivših pripadnika OVK”, navodi se u saopštenju.

Udruženje bivših pripadnika OVK pozvalo je “saborce da na svaki način odbiju bilo kakvu saradnju sa Specijalnim sudom u Hagu jer će samo bojkotom uspjeti da izbjegnu podizanje optužnica zasnovanih na dokumentaciji koju je dostavila Srbija”.

Specijalno tužilaštvo, smatraju bivši pripadnici OVK, u obavezi je da svoje dokaze samo potkrijepi materijalnim dokazima na suđenjima, a ne da bivše pripadnike OVK koristi kao izvor informacija i dokaza za navodne zločine koje su počinili pripadnici OVK.

U Haškom tribunalu nalazi se osam pripadnika bivše OVK koji su pozvani da se izjasne o navodima izvjestioca Savjeta Evrope Dika Martija i Klinta Vilijamsona, specijalnog tužioca u vezi zločina počinjenih u Žutoj kući na sjeveru Albanije i o zločinima počinjenim nad civilnim stanovništvom, uglavnom Srbima, od početka 1998. do kraja 2000. godine.

Specijalni sud za zločine OVK formiran je kako bi se procesuirali navodi iz istrage koju je za Savjet Evrope sačinio specijalni izvjestilac Dik Marti.

Martijev izvještaj naveo veze najviših komandanata OVK sa ratnim zločinima, progonom nealbanskog stanovništva i vezama sa organizovanim kriminalom, nakon čega je EU osnovala poseban sud koji će se baviti procesuiranjem vinovnika ovih zločina. /

SRNA/RTRS