Beogradski advokat Dušan Bratić tvrdi da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske još 2005. godine proslijedilo Tužilaštvu BiH dokaze o zločinima Hrvatske vojske na području Jajca, ali da ta pravosudna institucija ništa nije učinila, što je za svaku osudu.

Bratić je, imajući to u vidu, Tužilaštvu za ratne zločine Srbije podnio krivičnu prijavu protiv bivšeg komandanta četvrte gardijske brigade Hrvatske vojske i aktuelnog ministra odbrane Hrvatske Damira Krstičevića i više lica zbog sumnje da su 12. i 13. septembra 1995. godine u Bravnicama kod Jajca ubili 81 srpskog civila, među kojima i osmoro djece.

On je za današnji “Glas Srpske” rekao da je krivičnu prijavu podnio upravo zato što Tužilaštvo BiH ni poslije skoro dvije i po decenije od počinjenh zločina nije preduzelo konkretne korake da odgovorne izvede pred lice pravde.

Bratić je ocijenio da je takvo ponašanje Tužilaštva BiH sramno, ističući da ne zastupa nikog da je krivičnu prijavu podnio u svoje ime, a na osnovu principa univerzalne jurisdikcije, koja je dio srpskog zakonodavstva.

“Prijavu sam podnio zato što sam nedavno sticajem okolnosti došao do konkretnih dokaza koji se odnose na identifikaciju vojnih jedinica koje su učestvovale u zločinu. Pri tome ne mislim samo na zločin u mlinu u Bravnicama, već i na ono što se kasnije dešavalo u sportskoj dvorani u Livnu i bolnici Firule u Splitu”, kaže Bratić.

ATV