Izjava Željka Komšića da nema ništa protiv da saziv Savjeta ministara BiH sa Denisom Zvizdićem na čelu ostane u tehničkom mandatu naredne četiri godine bila je signal za uzbunu izbornih pobjednika u Republici Srpskoj, na čelu sa SNSD.

Ukoliko bi se desilo da Zvizdićev kabinet zaista ostane u foteljama još godinama, to bi značilo da stranke koje su izgubile oktobarske opšte izbore u RS ostaju u izvršnoj vlasti u Sarajevu. Prema podacima CIK BiH, koalicija SNSD, DNS i SP osvojila je ukupno 360.888 glasova za Predstavnički dom BiH, dok su liste SDS i PDP (koje sada imaju kadrove u Savjetu ministara BiH) dobile 246.246 glasova.

U Domu naroda BiH SNSD ima četiri srpska delegata, dok je peti iz SDS. Istovremeno, Milorad Dodik je u trci za Predsjedništvo BiH pobijedio sa 368.210 glasova, u odnosu na Mladena Ivanića, sa 292.065.

Međutim, sudeći po izjavi Komšića, SNSD i Dodiku je sve to džaba ako ne prihvati tzv. Godišnji nacionalni program za NATO, što je uslov da Zoran Tegeltija dobije podršku za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

– Komšićeva izjava je, u najmanju ruku, skandalozna i poziv na rušenje demokratskog poretka u BiH – izjavio je Srni portparol SNSD Radovan Kovačević.

Predsjednica RS Željka Cvijanović izjavila je da je svima jasno ko su pobjednici i kako se može formirati parlamentarna većina.

– Ovo samo pokazuje da je BiH smrznuta i ukočena zemlja i da joj nema spasa. SNSD ima predsjedavajućeg i ozbiljne ljude koji će sjediti u Savjetu ministara. Ovaj sadašnji saziv niti ima autoritet, niti kredibilitet, niti mogu preuzimati neke obaveze – rekla je Cvijanovićeva.

Šef Srpskog kluba poslanika u Predstavničkom domu BiH Nenad Stevandić kaže za Srpskainfo da Komšić očigledno smatra da se izbori rapisuju da bi on mogao da ucjenjuje.

– Izbori se raspisuju da bi oni koji su dobili većinsku podršku svojih naroda mogli da rade ono što je u interesu građana. To je veći standard, rast privrede i slično, a ne spoljnopoltički prioriteti koji nisu usaglašeni ni u Predsjedništvu, ni u PS BiH. Čim se pitanje NATO sada stavlja na dnevni red, a preskaču se ekonomija, zdravstvo, socijala, to je znak da se Komšić smatra nesposobnim za ozbiljne teme, pa otvara ove za koje je siguran da ih trenutno ne možemo riješiti. On je čovjek sklon ekstremnim hipotezama i političkim projektima. Ko je predložio Komšića i ko ga je izabrao – izabrao je krizu – smatra Stevandić.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Politikolog Radomir Nešković kaže za Srpskainfo da bi doslovno trebalo provesti izbornu volju građana u BiH.

– Međutim, ustavnopravna ovlaštenja dozvoljavaju članovima Predsjedništva da mogu da razvlače s izborom predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i da tako izazovu krizu vlasti u kojoj stari saziv Savjeta ostaje u tehničkom mandatu. Ali, ne vjerujem da će to potrajati baš četiri godine, već nekoliko mjeseci. U svakom slučaju Komšićeva izjava ukazuje da će potrajati kriza oko Savjeta ministara – kaže Nešković.

U Zakonu o Savjetu ministara BiH postoji samo jedna rečenica koja govori o novonastaloj situaciji: “Dok Savjet ministara ne bude uspostavljen i operativan, dotadašnji Savjet ministara ostaje u tehničkom mandatu”.

Predstavnik Koalicije za fer i poštene izbore „Pod lupom“ Vehid Šehić ipak smatra da je nemoguće da ovaj Savjet ministara ostane duži  period u funkciji jer bi imao ograničena ovlaštenja u tehničkom mandatu.

– Ova situacija je dokaz da se kod nas politika vodi na jednoj vrsti ucjena: “ako ti nećeš ono, ja neću ovo”. Naši političari bježe od dijaloga i kompromisa – kaže Šehić za Srpskainfo.

Foto Klix

Vehid Šehić

Ovaj problem ponovo otvara pitanje (ne)postojanja i nepoštovanja rokova za formiranje vlasti u BiH. Šehić objašnjava da rokovi postoje za zakonodavnu vlast, ali je problem što „živimo u državi u kojoj se rokovi ne poštuju“.

– Treba mijenjati Ustav i tačno predvidjeti posljedice za nepoštovanje rokova za formiranje vlasti. Predložio bih da niko u zakonodavnoj vlasti ne može primati ni paušal ni platu dok se ne formira izvršna vlast. Mi smo to svojevremeno napisali u prijedlogu novog ustava Federacije, koji je rađen na američku inicijativu – kaže Šehić.

Crnadak: Radim dok ne izaberu nove

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak nije želio da komentariše izjavu Željka Komšića koja, ako bude provedena u djelo, znači da Crnadak još dugo ostaje u Savjetu ministara.

foto Siniša Pašalić / RAS Srbija

– Ni ja, ni PDP ne učestvujemo ni u kakvim razgovorima o formiranju vlasti. U skladu sa zakonom radim ovaj posao dok se ne izabere novi Savjet ministara BiH – kaže Crnadak za Srpskainfo.

Srpskainfo