Više ga ne viđam po selu, povukao se posle svega. Kažu da o slučaju po kom je postao poznat, više ni sa kim ne priča.

Ovako danas pričaju Požežani o svom nekadašnjem svešteniku Milanu Jordoviću (41), čije je ime početkom 2018. godine postalo dobro poznato celoj Srbiji, nakon što je uhapšen zbog dilovanja skanka iz Albanije. I ne samo što je uhapšen, nego što je pao u ruke policije dok je ovu drogu švercovao sa Zoranom Marinkovićem (43) iskusnim veroučiteljem i tranvestitom! I to je bio samo početak ove bizarne i neverovatne krimi priče.

Milan JordovićFOTO: EPARHIJA ŽIČKA / PRIVATNA ARHIVA
Milan Jordović

Jordović je bio sveštenik o kome su parohijani imali samo reči hvale, a kada je uhapšen sa tranvestitom sa tovarom skanka iz Albanije, vest je izgledala kao radnja nekakve akcione komedije. Svi su bili u potpunom šoku i neverici. Danas, deset meseci nakon pada neverovatne krimi grupe, meštani o njoj više ne govore.

– Do letos sam Jordovića viđao po Požegi, valjda tokom ona njedova dva slobodna sata tokom dana kad sme da izađe iz kuće, pošto je još u kućnom pritvoru, ali ga već neko vreme nema nigde – kažu stanovnici Požege.

Dodaju da pop jedino ponekad izađe po naselju Radovci gde i dalje živi.

– Ljudima je neprijatno da ga pitaju išta sad, pa se o njegovom dilovanju droge više ne priča – kažu meštani.

Kako je otkrivena krimi priča godine?

U automobilu kojim su putovali iz Albanije pronađeno je 27 kilograma skanka, a Marinković, tranvestit koji je predavao veronauku u požeškoj OŠ “Petar Leković” bio je u ženskoj odeći.

Policajci koji su otkrili tovar i prenosioce droge pozvali su u pomoć koleginicu iz MUP kako bi pretresla veroučitelja misleći da je žensko. Na kraju se ispostavilo da je u pitanju muškarac.

– Od detinjstva je voleo da nosi žensku garderobu, zbog oblačenja smo ga zvali Majkl Džekson. Do pre 15-20 godina radio je kao zvonar u crkvi, a onda je pevao u crkvenom horu – priča Požežanin.

Droga koja je pronađena u sveštenikovom automobilu
Droga koja je pronađena u sveštenikovom automobilu

Kao da policajci koji su hapsili sveštenika i tranvestita sa drogom nisu bili u dovoljnom šoku, Jordović im je u stanici otkrio još bizarniju pozadinu njihove krimi-priče. Ispričali su tužiocu da su drogu prenosili po narudžbini majke i ćerke, koje su zapravo mozak cele ove operacije!

Sutradan dok su Požežani u neverici komentarisala vesti o “voljenom Jordu koji je mnogo učinio za parohiju”, paroh iz naselja Savinac u kome je dužio crkvu i njegov ortak saslušavani su pred Višim javnim tužilaštvom u Čačku.

Droga pronađena u tajnoj pregradi u automobilu
Droga pronađena u tajnoj pregradi u automobilu

Samo par dana kasnije Jordović i Zoran Marinković su pušteni pošto su uspeli da izdejstvuju nagodbu sa tužilaštvom. Osuđeni su na po godinu dana kućnog zatvora.

Meštanima je pričao da je “potpuno nevin” i da nema ništa sa drogom pronađenom u autu.

– Kaže da je potpuno nevin i da nema ništa sa drogom koja je pronađena u autu. Priča da je bio u Albaniji jer je opčinjen tamošnjim pravoslavnim manastirima, a ne zbog šverca – prenosili su tih dana meštani Savinca šta im je Jordović govorio.

Takođe, kažu, pričao im je da je na Kosovo krenuo po molbi veroučitelja Marinkovića da mu pomogne da prevezu neke lekove i da je bio uveren da je to prevozio sve dok mu, posle hapšenja, nisu rekli šta je u automobilu.

– Navodno je i hteo, kada je presretnut automobil u Mrčajevcima, da pomogne policiji da otvore duplo dno u kojem su se nalazili “lekovi”. Pričao je i da je Marinkoviću ponudio da na Kosovo pođu njegovim automobilom, ali da je ovaj insistirao da putuju tuđim “pasatom” – ispričala je meštanka požeškog naselja Savinac.

A šta je rekao tužiocu postalo je ubrzo jasno pošto su uhapšene Svetlana (46) i Ana (24) Popadić majka i ćerka i požeškog sela Lopaš inače označene kao “vođe” ove nesvakidašnje krimi grupe.

Svetlana i AnaFOTO: PRIVATNA ARHIVA
Svetlana i Ana

Jordović i Marinović su priznali da su njih dvojica samo bili samo izvršioci u velikom poslu transporta skanka iz Albanije i da ih je za to Svetlana plaćala.

Život majke i ćerke “na visokoj nozi”

Prilikom pretresa kuće Popadićki i njihovog apartmana na Zlatiboru pronađeno je 1.035 američkih dolara, 280 evra, 28.060 dinara, 50 kanadskih dolara, 70 konvertibilnih maraka i 40 švedskih kruna koji, sumnja se, potiču od trgovine drogom.

– Svetalana je nezaposlena, a do hapšenja je radila kao pijačni trgovac. Njena ćerka Ana je prošle godine kraj pijace otvorila menjačnicu. Imaju mali posed malina, ali sve je to nedovoljan prihod u poređenju sa onim kako one žive. A žive na visokoj nozi – pričali su u Lopašu da su posle hapšenja majke i ćerke saznali odakle njima dvema novac.

Svetlana i Ana PopadićFOTO: PRIVATNA ARHIVA
Svetlana i Ana Popadić

Kako je otkriveno, njihova kuća koja je spolja izgledala skromno, kao i svaka druga u selu, iznutra je bila opremljena luksuzno. Ispostavilo se da majka i ćerka imaju mnogo više nego bi što bi mogle imati nezaposlena sredovečna žena i devojka koja je skoro otvorila menjačnicu.

Tragovi njihovog imućstva vode i do Zlatibora gde imaju dva apartmana u kojima je i pronađen zaplenjeni novac. Sumnja se da ovo nije konačan spisak njihovih nekretnina.

Tražio da bude sahranjen u mantiji

Dok je protiv majke i ćerke trajala istraga, Milan Jordović uveliko je bio pod zabranom sveštenosluženja. Oduzet mu je sveštenički čin, a on je isključen i iz SPC na sedam godina. Sve što je nakon toga tražio od Crkvenog suda je da, kada pođe Bogu na ispovest, bude sahranjen u svešteničkoj mantiji.

– Rešenje Crkvenog suda upućeno je na potvrdu drugostepenom sudu SPC. Odluka je doneta zato što niko ne želi da pokriva čoveka koji ne šteti ugledu samo crvke, nego i naroda – rekao je tad protosinđel Savo, sekretar episkopa žičkog Justina.

Jordović je pred crkvenim sudom priznao da se zbog svega kaje i da je Srpskoj pravoslavnoj crkvi naneo veliku štetu, pomirio se da više neće imati parohiju, ali i tražio da mu pod stare dane vrate čin za koji pretpostavlja da će mu biti oduzet, kako bi umro kao sveštenik.

Jordović je u međuvremenu našao drugi posao – od kuće izrađuje suvenire za jednu firmu.

Ćerka i majka pred sudom

U Višem sudu u Čačku nedavno je počelo suđenje Svetlani i Ani Popadić. One se pred sudom brane ćutanjem, ali su negirale svoju umešanost u šverc droge iz Albanije.

Svetlani ovo inače nije bilo prvo hapšenje zbog droge. U junu 2017. godine pala je u šake policije na Horgošu, kada je u automobilu u kojem je putovala sa D. B. pronađeno 30 kilograma skanka. Međutim, tada nije krivično gonjena pošto je njen saputnik svu odgovornost preuzeo na sebe.

Blic.rs