Ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić rekla je da će ovo ministarstvo i Savez nacionalnih manjina Srpske ove godine raditi na izradi strategije koja će doprinijeti rješavanju problema nacionalnih manjina u Srpskoj.

“Mi do sada nismo imali strateški dokument koji se bavi pitanjima nacionalnih manjina, a bez toga Savez ne može aplicirati prema EU fondovima”, pojasnila je Rešićeva.

Ona je nakon sastanka sa predsjednikom Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Franjom Roverom novinarima u Banjaluci rekla da im je u planu da do aprila imaju nacrt dokumenta kako bi bio proslijeđen Narodnoj skupštini Srpske.

“Očekujemo aktivno učešće svih udruženja i lokalnih zajednica koje rade sa nacionalnim manjinama – da nam daju sugestije i ideje da taj krovni dokument, koji nam je vrlo važan, bude prihvatljiv i kvalitetan za sve na koje se odnosi”, navela je Rešićeva i pojasnila da je već formirana radna grupa koja će u narednim danima početi da radi na ovom dokumentu.

Rešićeva je podsjetila da je Savez nacionalnih manjina Republike Srpske već deset godina udruženje od javnog interesa.

Ona je, odgovarajući na pitanje novinara da li je u skladu sa Zakonom o lokalnoj upravi i samoupravi bilo usklađivanja broja zaposlenih u upravama sa brojem stanovnika, rekla da je do sada bilo vrlo intenzivnih usklađivanja.

“One neke neuralgične tačke koje smo imali kada smo propisali taj kriterijum došle su do skoro optimalnog broja. Naravno da ima problema, kao što je to u Trebinju, ali radi se na sanaciji i smanjivanju broja zaposlenih”, pojasnila je Rešićeva.

Prema njenim riječima, opredjeljenje Ministarstva nije da ljudi ostanu bez posla, već da se zaustavi neplansko zapošljavanje, a da onima koji rade bude obezbijeđeno ili da odu u penziju ili da pređu na drugo radno mjesto.

“Sa Savezom opština i gradova u narednih mjesec dana vidjećemo da li mogu do roka, 30. juna, da to urade”, navela je Rešićeva.

Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Franjo Rover naveo je da Savez nije zadovoljan načinom finansiranja, te se nadaju da će to biti riješeno i da će im tranše biti redovno, kvartalno isplaćivane.

On je rekao da su od Ministarstva za ovu godinu tražili više sredstava, koja su u prošloj iznosila 27.000 KM.

Rover smatra da će strategija doprinijeti rješavanju problema nacionalnih manjina.

SRNA/RTRS