Vukovarski gradonačelnik iz redova HDZ-a Ivan Penava napao je srpske učenike iz ovog grada tvrdeći da neki od njih ne ustaju kada se intonira hrvatska himna i ponovo prozvao srpske političare u Hrvatskoj kao nacionaliste koji žele “veliku Srbiju”.

Povodom godišnjice, kako se to navodi u hrvatskim medijima, mirne reintegracije Podunavlja, Penava je naveo da su u “Vukovaru ljudi ginuli zbog Hrvatske i njene zastave i himne”, a da sada učenici koji se školuju na srpskom jeziku ne ustaju kada se ta ista himna intonira.

Penava je ponovo govorio o “kontinuitetu velikosrpske politike u Hrvatskoj i Vukovaru”.

Lider Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac poručio je Penavi da ga je pregazilo vrijeme i optužio da želi da Srbi nestanu iz Vukovara.

“Zbog toga, /Penava/ organizuje pritiske na pravosuđe i ljude koji treba da istražuju ratne zločine. To neće proći”, kaže Pupovac.

Hrvatski mediji tvrde da Penava antisrpskom kampanjom želi da sakrije finansijske malverzacije gradskih vlasti.

Portali su objavili da je Dražen Čović, predsjednik uprave Finansijske agencije /Fina/, dobio veliki honorar od Vukovarske privredne zone.

Čović je sklopio Ugovor o međusobnim pravima i obavezama Fine i Vukovarske privredne zone, zahvaljujući kojem je prošle godine lično inkasirao 630.000 kuna /oko 84.870 evra/, mada je u radnom odnosu sa jednim od potpisnika – Finom.

To je samo jedan u nizu skandala koji se povezuju sa vukovarskom gradskom upravom koju vodi HDZ-ov gradonačelnik Ivan Penava.

Zato Penava postupa kao i svi nacionalisti u Hrvatskoj – kada ih uhvate u malverzacijama odmah počnu da upozoravaju na “velikosrpsku opasnost”, navode mediji.

RTRS