Savez Hrvata iz BiH sa Srbima neophodan je zbog agresivne bošnjačke politike koja dominira u Federaciji BiH, pa hrvatski narod jedino još nije preglasan na zajedničkom nivou, i to zahvaljujući srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, ocjenjuju hrvatski portali.

Oni porede sadašnju političku situaciju sa ratnim dešavanjima i zabludama nekih jedinica HVO-a koje su vjerovale komšijama muslimanima, poput onih u Fojnici, pa zbog toga danas Hrvata tamo nema.

Istovremeno, u Žepču, Hrvati su se oslonili na pomoć Srba i sačuvali svoje teritorije.

Sada je slična situacija – kao što su tada muslimanske snage čistile jednu po jednu hrvatsku enklavu danas bošnjačka politika u FBiH nastoji da oduzme Hrvatima nacionalna prava, pa je dogovor sa Srbima i Republikom Srpskom normalan put.

Politika je stvar interesa, navode hrvatski “državotvorni portali”, uključujući i one u FBiH, objašnjavajući razloge nesaglasnosti HDZ-a Hrvatske i HDZ-a BiH, koji vodi Dragan Čović.

Portali podržavaju Čovićev rezon za saradnju sa Dodikom i Srbima, koji se, kako navode, oslanja na ratna iskustva Žepča, koje se odbranilo uz pomoć Srba, i zablude Fojničana, koji su željeli savez sa muslimanima i bili prevareni.

I za Hrvatsku je bolje da prema svojim granicama ima šest ili sedam stotina hiljada Srba nego Bošnjake, čija je politika da što više marginalizuju hrvatske interese, navodi se u procjenama hrvatskih mogućnosti u BiH.

Republika Srpska pokazuje se kao svojevrsna tampon-zona pred nadirućim globalnim islamom, u čijem su pohodu muslimani u BiH tek vodonoše.

Imajući to u vidu, može li Hrvatskoj biti svejedno odzvanja li joj u “trbuhu”: “Hristos se rodi!” ili “Alah uekber!”, navodi se u analizama.

“I u slučaju globalnih geopolitičkih turbulencija Hrvatima i Hrvatskoj ne može biti svejedno hoće li joj se u nekom trenutku američke slabosti na Savi i Uni naći Rusija ili `islamska zajednica`”, pišu hrvatski portali.

SRNA&RTRS