Beograd, 17. januara 2019. - Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin doputovao je u celodnevnu zvanicnu posetu Srbiji, gde mu je domacin predsednik Srbije Aleksandar Vucic. Ceremonija svecanog doceka ruskog predsednika ispred Palate Srbija . FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ bg

Predsjednik Rusije Vladimir Putin se nalazi u posjeti Srbiji.

Putinov avion na beogradski aerodrom sletio je oko 13.15, gdje ga je dočekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Putina danas u Beogradu, između ostalog, očekuje svečani doček ispred Palate Srbija, sastanak sa Vučićem, kao i sa članovima Vlade, ali i posjeta Hramu Svetog Save, gdje se očekuje okupljanje velikog broja građana.

14.51 – Ruski fond ulaže u Srbiju 500 miliona dolara

Kiril Dmitrjev iz Ruskog fonda direktnih investicija najavio je da je ta institucija spremna da u naredne dvije godine uloži 500 miliona dolara u Srbiju.

14.48 – Dačić: Putin ne donosi rješenje o Kosovu

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Srbija ima punu podršku Moskve za postizanje kompromisnog rješenja o Kosovu.

– Putin ne donosi rješenje, on nas pita koje je rješenje. S njima redovno razmjenjujemo informacije u posljednjih pet, šest godina, još otkad sam ja bio premijer – podsjetio je on.

14.37 – Popović: Nova era u ekonomskim odnosima Srbije i Rusije

– Počinjemo da povezujemo inovacione kompanije, mala i srednja preduzeća, šampione iz Srbije i Rusije u sferi digitalizacije i inovacije. To je potpuno nova sfera koja treba da donese nova radna mjesta, što je budućnost za obje zemlje – rekao je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović za RTS.

14.24 – Priznanje Vučiću

– Robna razmjena je porasla i jako je važno da naši odnosi postaju sve bolji. Drago mi je što mogu da posjetim bratsku Srbiju – rekao je Putin i dodao kako će danas Vučiću uručiti državnu nagradu za sve što je uradio za razvoj rusko-srpskih odnosa.

14.20 – Vučić: Sve plaćamo na vrijeme

Na početku sastanka Vučić se obratio ruskom predsjedniku i istakao značaj sporazuma koji se danas potpisuju između Srbije i Rusije.

– Htio bih da Vas podsjetim da kada smo se prvi put vidjeli u Sočiju prije šest godina, tada je tu bio i gospodin Lavrov. Najviše smo pričali kako da Srbija vraća dugove. Sada sve plaćamo na vrijeme i taj problem više ne postoji – rekao je Vučić.

14.17 – Sastanak u Palati Srbija

– Srbija i Rusija su iskreni prijatelji. Hvala vam lično, predsjedniče Putine, na trudu, radu, poštovanju i ljubavi za izgradnju rusko-srpskih odnosa – rekao je Vučić.

Srpski predsjednik je podsjetio na ekonomske uspjehe u odnosima Srbije i Rusije.

14.13 – Haradinaj: Rusko prisustvo destabilizuje Balkan

Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj napisao je na Fejsbuku da aktivno prisustvo Rusije destabilizuje Balkan, a da politika SAD i NATO znači mir na toj teritoriji.

14.12 – Kosovo nezaobilazna tema

Šef odbora za KiM Milovan Drecun smatra da će nezaobilazna tema posjete predsjednika Rusije Vladimira Putina Beogradu biti Kosovo i Metohija i da će to biti prilika da se čuju stavovi ruskog predsjednika za završnu fazu rješavanja kosovskog problema.

On je naglasio da Srbija ima kontinuirani dijalog s Moskvom o kosovskom problemu, ali da će se o toj temi i danas mnogo razgovarati.

14.08 – Patrijarhov poklon

Patrijarh Irinej uručiće večeras ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu ikonu Svetog Save, u znak lične zahvalnosti i zahvalnosti SPC za podršku Rusije u završetku gradnje hrama na Vračaru.

Ikona, po uzoru na fresku koja se nalazi u Kraljevoj crkvi u Studenici i na kojoj je Sveti Sava prikazan u arhijerejskoj odjeći sa jevanđeljem u ruci, rad je najpoznatijeg ikonopisca u Srbiji Jelene Hinić, rekao je za Tanjug Vladika Stefan, starješina Hrama Svetog Save.

14.02 – Pred palatom

Putin i Vučić su stigli pred Palatu Srbija. Prvo se intonira himna Rusije, a potom i Srbije. Čuje se i počasna paljba.

Foto Tanja Valic/Tanjug

13.58 – Čeka se Dodik

U Palatu Srbija stigli su Sergej Lavrov i ambasador Slavenko Terzić, a čeka se i dolazak Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

13.56 Kolona krenula ka Palati

Putin i Vučić krenuli su sa Groblja oslobodilaca ka Palati Srbija, gdje će biti priređen svečani doček, a uslijediće sastanci predsjednika, kao i delegacija dvije zemlje. Nakon toga, slijedi ceremonija razmjene potpisanih bilateralnih dokumenata.

13.52 – Superzvijezda

Francuski list “Ekspres” izvjestio je danas o posjeti ruskog predsjednika Vladimira Putina Srbiji, uz ocjenu da je dočekan kao superzvijezda.

U tekstu se ističe da je Putin u “zemlji saveznici Rusije na Balkanu” izuzetno popularan i da su Srbi pozvani da danas učestvuju u “defileu dobrodošlice” od centra Beograda do Hrama Svetog Save, koji pariski dnevnik opisuje kao jedno od najvećih pravoslavnih svetilišta u svijetu.

13.50 – Opozicija

Dolazak Vladimira Putina u Beograd je veliki događaj, značajan ne samo za odnose Rusije i Srbije, već i za relacije Rusija – EU i Rusija – Zapad, ocjenjuje analitičar Branko Radun. On ukazuje u tom kontekstu da strani mediji, poput britanskog “Fajnenšel tajmsa”, realno procjenjuju značaj Putinove posjete Srbiji, za razliku od predstavnika opozicije u Srbiji koji, kaže, potcjenjuju i pokušavaju da je minimiziraju.

– Za opociju je ‘džaba’ to što pišu ”Blumberg” ili ”Fajnenšel tajms”; oni kažu da je posjeta Putina nešto trećerazredno, čisto protokolarno i bez značaja. To je potpuno pogrešna priča od strane opozicije, koja na taj način puca sebi u nogu – smatra Radun.

13.42 – Himne

Dvojicu državnika na Groblju oslobodiocima Beograda 1944. dočekali su počasni bataljon Garde i orkestar Vojske Srbije, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, kao i veliki broj okupljenih građana, koji su pristigli iz cijele Srbije.

Foto Dragan Kujundzic/Tanjug

Uz intoniranje himni dvije zemlje, Vučić i Putin su najprije položili vijence na Spomenik oslobodiocima Beograda 1944. Zatim su položili vijence i na Spomenik Crvenoarmejcu, koji je podignut u čast ruskih vojnika palih za slobodu Beograda.

13.28 – Saobraćaj u Beogradu

Saobraćajna situacija se zbog dolaska ruskog predsjednika Vladimira Putina stalno mijenja.

Foto Rade Prelic/Tanjug

13.25 – Direktor Roskosmosa

U Palatu Srbija stigao je dio ruske delegacije u kojoj je i direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin.

13.20 – Prvi razgovori

Kolona s predsjednicima Putinom i Vučićem krenula je ka Groblju oslobodilaca Beograda, gdje će položiti vijence. Dva predsjednika su se zajedno, Putinovim automobilom, uputili ka Beogradu, što je ostavilo mogućnost da već tokom vožnje, u četiri oka, obave prve razgovore. Oni će kasnije, pored zvaničnih razgovora u užem, a potom i u širem sastavu, tokom posjete imati unaprijed planiranih 15 minuta razgovora nasamo.

13.19 – Vučić

Aleksandar Vučić je dočekao predsjednika Rusije Vladimira Putina na crvenom tepihu.

Foto Dragan Kujundzic/Tanjug

13.17 Putin

Putin izlazi iz aviona.

13.08 – Ruski novinari

Ruski novinari spremni za doček Putin.

13.07 – Stigao Putin

Putinov avion je sletio na aerodrom u Beogradu, gdje ga čeka Aleksandar Vučić.

Foto Dragan Kujundzic/Tanjug

13.01 – Vučićev poklon za Putina

Tromjesečno štene šarplaninca, koji će svoj novi dom pronaći u Rusiji, spremno je za put. On već ima i pasoš, kojim će večeras otputovati u Moskvu.

12.38 – Dolazak

Avion sa ruskim predsjednikom trebao bi da sleti za 10-ak minuta.

12.36 – Prvi ugovor potpisan

Ugovor za projektovanje i izvođenje radova na izgradnji željezničke infrastrukture Srbije i izgradnju jedinstvenog Dispečerskog Centra za upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji između kompanija Infrastruktura Željeznice Srbije i RŽD Internešenel, potpisan je danas u Vladi Srbije.

12.31 – Ambasadori

Na Aerodrom „Nikola Tesla“ stigli su ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin i srpski ambasador u Rusiji Slavenko Terzić.

12.21 – Značaj

Britanski “Fajnenšel tajms” uvrstio je posjetu ruskog predsjednika Vladimira Putina Srbiji među četiri ključna događaja u svijetu ove nedjelje.

U naslovu za najavu ovonedjeljnih najvećih događaja stavljeni su glasanje o Bregzitu, rezultati američkih banaka, glasanje o povjerenju Ciprasovoj vladi i Putinova posjeta Srbiji.

12.19 – “Državnička počast Vučiću”

Britanski list “Gardijan” u tekstu posvećenom današnjoj posjeti predsjednika Rusije Vladimira Putina Srbiji ocjenjuje da se šef Kremlja nada da će u Beogradu “utvrditi jednu od nekoliko snažnih bilateralnih veza koje Rusija ima u Evropi i ojačati nastojanja Moskve da zadrži uticaj na Balkanu”.

U tekstu se navodi da Putin ovom posjetom odaje “vrhunsku državničku počast” srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću.

12.15 – Analitičar

Posjeta predsjednika Rusije Vladimira Putina je minus za Srbiju u očima Zapada, ocjenjuje politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

Izvještaj BBC, u kojem britanski servis podsjeća da je Putin uoči posjete Srbiji optužio neke zapadne zemlje za “destibilizaciju” Balkana, dok mu Srbija “priprema raskošnu dobrodošlicu”, pokazuje način na koji se na Zapadu gleda na Putinovu posjetu, rekao je Stanković za Pink tv.

11.49 – “Noćni vukovi” danas ispred Hrama

Vođa “Noćnih vukova” iz Srbije Saša Savić zajedno sa svojim prijateljima dočekaće predsjednika Rusije Vladimira Putina ispred Hrama Svetog Save.

11.44 – Na Groblju oslobodilaca mediji, ali i građani

Na Groblju oslobodilaca, koje će ruski predsjednik posjetiti nakon sletanja u Beograd je već više medijskih ekipa, ali i građana, koji se okupljaju na tom mjestu, među njima i grupa žena koja nosi šalove i zastavice na kojima piše “Ruski dom”.

11.41 – Beograd prazan

Poslije ulica oko Hrama Svetog Save, koje su zatvorene još od jutarnjih sati, polako počinje blokada i svih saobraćajnica oko Ruzveltove ulice koja vodi do Groblja oslobodilaca Beograda, prve tačke tokom posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Beogradu.

Foto Rade Prelic/Tanjug