Beograd, 17. januara 2019. - Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin doputovao je danas u zvanicnu posetu Srbiji, a na aerodromu, gde je njegov avion sleteo u 13.05 sati, docekao ga je predsednik Srbije Aleksandar Vucic. FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bk

Predsjednik Rusije Vladimir Putin se nalazi u posjeti Srbiji.

Putinov avion na beogradski aerodrom sletio je oko 13.15, gdje ga je dočekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Putina danas u Beogradu, između ostalog, očekuje svečani doček ispred Palate Srbija, sastanak sa Vučićem, kao i sa članovima Vlade, ali i posjeta Hramu Svetog Save, gdje se očekuje okupljanje velikog broja građana.

13.28 – Saobraćaj u Beogradu

Saobraćajna situacija se zbog dolaska ruskog predsjednika Vladimira Putina stalno mijenja.

Foto Rade Prelic/Tanjug

13.25 – Direktor Roskosmosa

U Palatu Srbija stigao je dio ruske delegacije u kojoj je i direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin.

13.20 – Povorka

Kolona s predsjednicima Putinom i Vučićem krenula je ka Groblju oslobodilaca Beograda, gdje će položiti vijence.

13.19 – Vučić

Aleksandar Vučić je dočekao predsjednika Rusije Vladimira Putina na crvenom tepihu

13.17 Putin

Putin izlazi iz aviona.

13.08 – Ruski novinari

Ruski novinari spremni za doček Putin.

13.07 – Stigao Putin

Putinov avion je sletio na aerodrom u Beogradu, gdje ga čeka Aleksandar Vučić.

Foto Dragan Kujundzic/Tanjug

13.01 – Vučićev poklon za Putina

Tromjesečno štene šarplaninca, koji će svoj novi dom pronaći u Rusiji, spremno je za put. On već ima i pasoš, kojim će večeras otputovati u Moskvu.

12.38 – Dolazak

Avion sa ruskim predsjednikom trebao bi da sleti za 10-ak minuta.

12.36 – Prvi ugovor potpisan

Ugovor za projektovanje i izvođenje radova na izgradnji željezničke infrastrukture Srbije i izgradnju jedinstvenog Dispečerskog Centra za upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji između kompanija Infrastruktura Željeznice Srbije i RŽD Internešenel, potpisan je danas u Vladi Srbije.

12.31 – Ambasadori

Na Aerodrom „Nikola Tesla“ stigli su ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin i srpski ambasador u Rusiji Slavenko Terzić.

12.21 – Značaj

Britanski “Fajnenšel tajms” uvrstio je posjetu ruskog predsjednika Vladimira Putina Srbiji među četiri ključna događaja u svijetu ove nedjelje.

U naslovu za najavu ovonedjeljnih najvećih događaja stavljeni su glasanje o Bregzitu, rezultati američkih banaka, glasanje o povjerenju Ciprasovoj vladi i Putinova posjeta Srbiji.

12.19 – “Državnička počast Vučiću”

Britanski list “Gardijan” u tekstu posvećenom današnjoj posjeti predsjednika Rusije Vladimira Putina Srbiji ocjenjuje da se šef Kremlja nada da će u Beogradu “utvrditi jednu od nekoliko snažnih bilateralnih veza koje Rusija ima u Evropi i ojačati nastojanja Moskve da zadrži uticaj na Balkanu”.

U tekstu se navodi da Putin ovom posjetom odaje “vrhunsku državničku počast” srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću.

12.15 – Analitičar

Posjeta predsjednika Rusije Vladimira Putina je minus za Srbiju u očima Zapada, ocjenjuje politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

Izvještaj BBC, u kojem britanski servis podsjeća da je Putin uoči posjete Srbiji optužio neke zapadne zemlje za “destibilizaciju” Balkana, dok mu Srbija “priprema raskošnu dobrodošlicu”, pokazuje način na koji se na Zapadu gleda na Putinovu posjetu, rekao je Stanković za Pink tv.

11.49 – “Noćni vukovi” danas ispred Hrama

Vođa “Noćnih vukova” iz Srbije Saša Savić zajedno sa svojim prijateljima dočekaće predsjednika Rusije Vladimira Putina ispred Hrama Svetog Save.

11.44 – Na Groblju oslobodilaca mediji, ali i građani

Na Groblju oslobodilaca, koje će ruski predsjednik posjetiti nakon sletanja u Beograd je već više medijskih ekipa, ali i građana, koji se okupljaju na tom mjestu, među njima i grupa žena koja nosi šalove i zastavice na kojima piše “Ruski dom”.

11.41 – Beograd prazan

Poslije ulica oko Hrama Svetog Save, koje su zatvorene još od jutarnjih sati, polako počinje blokada i svih saobraćajnica oko Ruzveltove ulice koja vodi do Groblja oslobodilaca Beograda, prve tačke tokom posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Beogradu.

Foto Rade Prelic/Tanjug

11.24 – Prvi avion

Privredna delegacija Rusije je sletila na beogradski aerodrom.

11.00 – Putinov avion ušao u vazdušni prostor Srbije

Avion ruskog predsjednika Vladimira Putina ušao je u vazdušni prostor Srbije, sudeći po podacima sa sajta Flightradar. Prema najavama, njega će u vazdušnom prostoru Srbije, do slijetanja na beogradski aerodrom, pratiti MIG-ovi.

Foto Dragan Kujundzic/Tanjug

– Tri “Miga 29”, koji će pratiti predsjednika Rusije Vladimira Putina kada uđe u vazdušni prostor Srbije, velika su počast, ali su prije svega u funkciji bezbjednosti – izjavio je general u penziji Vidosav Kovačević.

Kovačević je istakao da je Srbija jedina zemlja u regionu koja ima sposobno vazduhoplovstvo koje čuva svoje nebo, i to zahvaljujući vojnoj pomoći Rusije.

10.52 – Putinova limuzina već parkirana na aerodromu “Nikola Tesla”

Na parkingu u blizni VIP terminala beogradskog aerodroma “Nikola Tesla” već je parkirana limuzina kojom će se predsjednik Rusije Vladimir Putin voziti u Beogradu. Radi se o specijalnom blindiranom vozilu, koje se smatra najboljim na svijetu, otpornim na napade iz vazduha, bojne otrove, a prilagođen i da izdrži pod vodom.

Srpskainfo