Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da bi hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić trebalo da ispoštuje zakon u vezi sa imenovanjem kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara, što nije učinjeno već mjesec dana.

Dodik je podsjetio da Predsjedništvo BiH mora u roku od 15 dana od formiranja kolegijuma Predstavničkog doma imenuje kandidata za sastav Savjeta ministara, ali se to nije desilo iako je, kako ističe, predlagao, što zna i Komšić.

Dodik je u izjavi Srni istakao da je cilj opsturkcija da za tako nešto optuže nekog drugog, ali da on ništa nije opstruisao već da je radio i održao četiri sjednice Predsjedništva, na kojima se odlučivalo o svemu što je bilo na dnevnom redu.

On je ukazao da su, kada je trebalo da na dnevni red stavi ono što je bila obaveza Predsjedništva i njega kao predsjedavajućeg, ostala dva člana Predsjedništva iz Federacije BiH izbjegla i rekla da to treba ostaviti za kasnije.

Prema njegovim riječima, pričati o tome ko treba poštovati zakone, u najmanju ruku je malo licemjerno, pa taman to dolazilo i od samog Komšića.

“Od svega toga oni prave karikaturu kao da je nama nešto važno formiranje na niovu BiH. Nama je to važno sa stanovišta interesa Republike Srpske i to oni moraju da znaju. Njihova opstrukcija ide za tim da naprave štetu Republici Srpskoj”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je očigledno da neki stavovi u vezi sa NATO-om, koji su doneseni ranije, a na koje se pozivaju, nisu bili dovoljni, jer ne bi tražili da se o tome ponovo odlučuje i ne bi sada vršili pritisak i uslovljavali formiranje organa na niovu BiH.

On je poručio da očekivanja koja čuje kako se treba pristupiti izradi nekog sveobuhvatno sporazuma mogu da budu očekivanja određenih pojedinaca, te da SNSD, čiji je predsjednik, nema namjeru da ulazi u potpisivanje nikakvog kolektivnog sporazuma.

“Mi možemo samo da prihvatimo dogovor o tehničkoj podjeli resora sa jasnim naznakama da evropski put može da bude mjesto okupljanja, da ostaju otvorena pitanja koja nisu i nemaju saglasnost svih i da ne bi trebalo da budu potencirana nametanja”, poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, mogli bi se dogovoriti o nekim ekonomskim pitanjima, ali nemogućnost da se izaberu organi na niovu BiH najbolje govori o tome ko želi da nešto uradi.

On je napomenuo da je Republika Srpska na izborima dala povjerenje određenim političkim opcijama da je zastupaju na niovu BiH, te da razumije da im možda smeta ili im se ne sviđa koga je narod izabrao.

“Činjenica je da je ono što je birano i što predstavlja strukturu iz Republike Srpske birao narod na izborima i to neposrednim. To ne može niko da promijeni, pa ni arogancija bilo koga u Sarajevu, pogotovo ne Komšića”, istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da Srbi u BiH nikome ništa nisu dužnu, da ništa nisu dužni Bošnjacima.

“U političkom smislu mi smo koncipirali naš politički odraz koji se zove Republika Srpska i taj odraz mi predstavljamo. Јa predstavljam Republiku Srpsku i oni koji su izabrani da rade u zajedničkim organima predstavljaju Republiku Srpsku na najbolji mogući način, u skladu sa onim što jeste naša politika”, objasnio je Dodik.

On je rekao da politiku Komšića ili bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, koja mu se ne sviđa, smatra legitimnom, te da isto tako ne bi trebalo da imaju očekivanja da bi samo zbog plasiranja njihovih stavova trebalo da dođe do nekih promjena.

Dodik je rekao da Republika Srpska efikasno radi svoj dio posla, da je implementirala rezultate izbora, dok to nije urađeno na niovu Federacije BiH, značajnog broja kantona i zajedničkog nivoa BiH.

“Ako se sretnemo gore, pa taman i na niovu Predsjedništva, i tamo imamo naše jasne politike. Naša politika ostaće nepromijenjena. U tom pogledu ne mislim da pomažu takvi stavovi o nekom nametanju”, naveo je Dodik.

Dodik je napomenuo da u BiH ne može da postoji nikakav “hegemon”, a pokušaj da ga dvojac napravi neće proći, jer oni prave najveću štetu BiH.

“Mi ćemo još sačekati. Ali postoji vrijeme kada ćemo morati da jasno kažemo da je ono što se radi na nivou BiH šteta za Republiku Srpsku i da će Republika Srpska početi da donosi neke svoje odluke. Možda im se tek te odluke neće dopasti, ali mi nemamo namjeru da trpimo štetu”, poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, skrivanje iza nekih i moralisanje neće pomoći BiH jer ona treba da dobije svoje legitimno izabrane organe od političkih predstavnika koji su izabrani na izborima ili će pokazati dodatnu nesposobnost i definitivnu podjelu političkog sistema, a onda, vjerovatno, i samo disoluciju njenog postojanja.

“Neka se vidi ko to na kraju brani. Mi želimo da uđemo u te organe. Naravno da ćemo tamo nastaviti sa našim stavovima”, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da se Komšić dodvorava strancima, te da on nije mogao da laže predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina i da mu priča kako u BiH postoji nešto drugo, te je naglasio da će isto tako reći i bilo kome drugom.

On je rekao i da bi ministar inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Igor Crnadak mogao da primijeti da je na sastanku sa Putinom pored zastave BiH bila i zastava Republike Srpskem koju, kako je ocijenio, vjerovatno nije navikao da vidi, pa ima problema da je vidi i sada.

“Kao član Predsjedništva BiH ne smatram da zastava BiH ne treba da bude tu, ali pored nje treba da stoji i zastava Republike Srpske i svuda gdje budem mogao tako će i biti”, poručio je Dodik.

SRNA/RTRS