Otac predsjednika Srbije Anđelko Vučić rekao je da je prošlog četvrtka, kada je njegov sin dobio orden od ruskog predsjednika Vladimira Putina, bio radostan i beskrajno ponosan, ali dodaje da taj orden predstavlja i priznanje Srbiji.

– Ovo je priznanje Srbiji, sticajem okolnosti Alaksandar je tu, mi smo roditelji, ali zbog svega toga možete zamisliti šta znači roditeljima. Znači mnogo – rekao je Anđelko Vučić za Kurir.

Dodjelu ordena Svetog Aleksandra Nevskog svom sinu pratio je iz porodičnog doma sa suprugom Angelinom, a u gostima im je bila i ruska televizija.

– Angelina je onako majčinski otvorila dušu dok smo to pratili. Naravno, bili smo uzbuđeni, s razlogom, imajući u vidu koji je orden i od koga – rekao je Anđelko Vučić, dodavši da im je društvo pravila kćerka mlađeg sina Andreja, dok su Danilo i Milica bili u koloni sa ostalim učesnicima koji su željeli da pozdrave Putina kod Hrama Svetog Save.

– I ja sam im se priključio kasnije poslije podne – kaže Anđelko Vučić.

On kaže i da se ushićenje, praćeno roditeljskim suzama, nije moglo sakriti.

Foto: Tanja Valić/Tanjug

– Nostalgija je bliža nama starijima. Sjetim se svih mojih starijih, i braće i strica… Sjetim se i šta sam iz njihovih priča slušao. O svom ocu i njegovom odnosu prema tadašnjoj Rusiji, odnosno ŠSR-u. Ta bliskost pravoslavna uvukla je i njega – kaže Anđelko Vučić.

Za oca predsjednika Srbije u četvrtak se desio još jedan uzbudljiv trenutak, jer je upoznao predsjednika Putina.

– Nisam nametljiv i nisam želio da prilazim, ali onda su mi ljudi iz protokola ponudili i naravno da sam bio jako radostan što vidim Putina tako neposredno, oči u oči. Onako kako sam ga i zamišljao, ne velikog, ali čvrstog. Stegao mi je ruku objema rukama… Pogledao me je pravo u oči, čestitao i zahvalio. To je događaj koji malo ko može da doživi. Pun sam i zadovoljan što sam ga sreo. Čovjeku u mojim godinama, a nisu male, to je velika stvar – rekao je Anđelko Vučić.

Objašnjava i koliko mu je značilo što orden nosi ime Aleksandra Nevskog, a kako kaže, jos više spisak velikana koji su ovo priznanje ponijeli.

– Govorimo o društvu Obrenovića, Karađorđevića i o možda najvećem diplomati Nikoli Pašiću, a od tada je prošlo evo uskoro 105 godina. To je orden i priznanje Srbiji koja jeste tu kakva jeste i zaslužuje je to baš takva kakva jeste. Nadajmo se da će ostati i dalje nepristrasna ili pristrasna i za jedne i za druge, dakle i za one gde Sunce izlazi i gdje zalazi – rekao je Anđelko Vučić.

On je dodao i da mu je posebno milo kako je uticao na posvetu koju je predsjednik Srbije izgovorio prilikom dodjele ordena.

– Kada mi je javio, rekao je da će ga posvetiti meni, a ja sam odmah rekao: ”Ne meni, nego precima, Vučićima iz Bugojna”. On je orden posvetio precima iz Čipuljića gdje su živjeli moj otac, stric… – kaže Anđelko Vučić.

Tanjug/Srpskainfo