Lažne diplome o stečenom obrazovanju na provjeri u sjeverozapadnom dijelu Srpske. Prijedorska policija i Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru unazad godinu dana intenzivno rade na otkrivanju falsifikovanih diploma, ali i falsifikatora. Posljednja u nizu “instant” diploma pala je na provjeri u Austriji.

Diplomu zanimanje stolara, stečenu u prijedorskoj Mješovitoj školi, lice iz Srpca predalo je za posao u Austriji. Klupko je počelo da se odmotava kada je na adresu Srednjoškolskog centra Prijedor stigao upit iz Austrijskog biroa za zapošljavanje – diploma je stavaljena na provjeru.

– S obzirom da je diploma izdata tokom 2017. godine i da je na istoj potpisana, kao ovlašteno lice, osoba koja nikad to nije bila u istoriji naše škole, a takvo zanimanje u pomenutom periodu nismo imali, bilo nam je sumnjivo, te smo o tome obavijestili PU Prijedor – poručuju iz ЈU “Srednjoškolski centar Prijedor”.

Policijski službenici sektora kriminalističke Policije Prijedor podnijeli su izvještaj Okružnom tužilaštvu Prijedor porotiv lica I.M. iz Srpca zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo falsifikovanja isprave, navela je Vesna Pačariz, portparol PU Prijedor.

Izvjesna Ana iz Novog Grada, osumnjičena za falsifikovanje diploma, potvrdila je u telefonskom razgovoru da nije sama bila u igri. Spominjala je saučesnike, ali imena se nije sjećala.

– Nisam, otkud ću ja izdavati, kako da ja izdajem to. Sve je išlo preko pet ruku – pravdala se osumnjičena u akciji “Falsifikat”.

Formiranjem Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru i dvije godine nakon emitovanja priloga u našem političkom magazinu Pečat, protiv falsifikatorke diploma iz Novog Grada podignuta je optužnica.

– U tom predmet će u daljoj fazi biti održan pretres, gdje će Tužilaštvo iznijeti sve dokaze u cilju dokazivanja optužnice – napominje Mladen Mitrović, glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Prijedor.

Na području prijedorske regije izrečena je jedna pravosnažna presuda za upotrebu falsifikovane diplome od tri mjeseca zatvora, odnosno uslovno godinu dana. U Tužilaštvu trenutno rade na dva predmeta falsifikovanih diploma.

– Posebno ističem da radimo na jednom predmetu što se tiče i Mašinske škole u Prijedoru, ali ne bih dalje otkrivao detalje, jer je predmet u fazi istrage – dodao je Mitrović.

Put do sticanja zvanja bez znanja nije rješenje, a svaka diploma, naročito u Evropskoj uniji, dolazi na detaljanu provjeru. To je potrdio i jedan od “vlasnika” lažne diplome. Na kraju je kaže, ostao bez novca, ali i bez diplome.

Za falsifikovanje i upotrebu falslifikovanih diploma, prema zakonu Republike Srpske, propisana je novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine.

RTRS