Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović tvrdi da kod bošnjačkih političara ne postoji snaga za kompromis i dogovor u BiH, što je uzrok za blokade u formiranju vlasti.

Radmanović smatra da su predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH uvijek imali jasan stav na osnovu koga se mogao postići dogovor, ali da je problem u Federaciji BiH /FBiH/.

– Bošnjački politički korpus je isključiv, što je bilo vidljivo i kada se pričalo o izmjenama Ustava i Izbornog zakona BiH. Međutim, nisu samo oni isključivi jer i u regionu postoje isključivosti radi čega se niko nije mogao kretati naprijed, a primjer jeste rješavanje pitanja granica – rekao je večeras Radmanović i naveo da, uprokos svemu, može biti brzo formirana vlast na nivou BiH.

On je istakao da postoje uslovi za izbor predsjedavajućeg Savjeta ministara i da je ovo pitanje moralo biti prvo riješeno.

– Za BiH je šteta što ovo nije urađeno i zbog imidža u Evropi. Da smo ovo završili drugačije bi nas gledali u EU i sa drugim stavovima bi članovi Predsjedništva BiH, krajem ovog mjeseca, išli u Brisel, ali, nažalost, Sarajevo nije bilo spremno – dodao je Radmanović, koji je i funkcioner SNSD-a.

Radmanović je podsjetio da je u Republici Srpskoj, nakon izbora, brzo konstituisana vlast i naveo da Savjet ministara ne može dugo raditi u tehničkom mandatu.

On je podsjetio da je SNSD za funkciju predsjedavjućeg Savjeta ministara predložio Zorana Tegeltiju.

Radmanović je napomenuo da ni sadašnji Dom naroda parlamenta BiH ne može da radi i da mora biti konstituisan novi saziv, što zavisi od četiri kantona u FBiH koja nisu postupila u skladu sa uputstvom Centralne izborne komisije BiH.

– Ovo je ključ da se ide dalje. Republika Srpska je svoj dio posla uradila, ako ostali to urade u narednih 10 dana biće stvoreni uslovi da sve bude završeno i da institucije funkcionišu – rekao je Radmanović.

On smatra da Komšić konstanto funkcioniše kao opozicioni političar i ima koncepciju BiH koja je antidejtonska.

Govoreći o Akiconom planu za članstvo u NATO-u /MAP/, Radmanović je ponovio da je priča o MAP počela 2005. godine kada su vlast bili SDS i PDP i kada je Narodna skupština Republike Srpske usvojila deklaraciju u kojoj se navodi da se ide prema NATO.

SRNA/Srpskainfo