Glumac Sergej Trifunović izazvao je još jedan skandal na Tviteru, uporedivši predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa Adolfom Hitlerom, odgovornim za Drugi svjetski rat i holokaust u kojem je ubijeno šest miliona Jevreja i još milioni Slovena i ostalih nacija i društvenih grupa za koje su nacisti smatrali da nisu dostojne života.

Komentarišući učešće Vučića na okruglom stolu u švajcarskom Davosu, pod nazivom “Sloboda medija u kriznim situacijama”, glumac je objavio sljedeći tvit:

-Hahahahaha genijalno. Predsjednik Adolf Hitler, održaće u Davosu predavanje na temu: ‘Trpeljivost prema manjinama-

Zatim je retvitovao korisnika koji je napisao:

-Ako Vučić govori u Davosu o slobodi medija, mogao bi Tači da kaže neku riječ o značaju doniranja organa-

Sergej Trifunović je, kako je “Blic” javio u petak, prihvatio kandidaturu za lidera Pokreta slobodnih građana, a u trci za šefa ovog pokreta biće i advokat Aleksandar Olenik.

Trifunović nije javno govorio o svojoj kandidaturi, ali više izvora potvrdilo je “Blicu” da je kontroverzni glumac spreman da preuzme vođstvo nad ovim pokretom. Ostaje da se vidi kako će sa najnovijim ispadima i stavovima o Vučiću i Hitleru proći na unutarstranačkim izborima.

Skandal u vezi sa dovođenjem Vučića u vezu sa Hitlerom izbio je i krajem prošle godine, kada je na naslovnici “Danasa”, ispod naslova “Kroz usta Martinovića govori predsjednik Vučić”, objavljena karikatura Predraga Koraksića Koraksa na kojoj su nacrtani Hitler i Gebels kako kao bebe hrane dvojicu visokih funkcionera SNS.

– Ja Hitler? A meni Hitlerovci pobili cijelu familiju. Ali dobro, šta ćete, to je demokratija u Srbiji – izjavio je tada Vučić.

Dodao je da “to dovoljno jasno govori o stopama sloboda u Srbiji”.

– Sumnjam da bi to u nekoj drugoj zemlji moglo da se dogodi. A ja sam na to ponosan. Čestitam im na tome. Čak ne mislim ni da ih tužim – rekao je tada Vučić.

I ranijim pokušajima da se Vučić dovodi u vezu sa Htilerom usprotivili su se brojni analitičari i komentatori, navodeći da svako poređenje s Hitlerom mnogo više vređa milione njegovih žrtva i sve njihove potomke, nego što ocrnjuje one s kojima ga povezuju.

-Do prije par godina pristojnim ljudima nije padalo napamet da bilo koga porede sa Hitlerom jer je nacistički firer, s pravom, stavljen iznad svih zala koji su pogodili ljudsku rasu, kao jedino apsolutno zlo… Zajedno sa inflacijom upotrebe Hitlerovog imena idu ruku pod ruku i druge neistine, poput one da su svi Nijemci glasali za Hitlera ili priče koja je kružila na društvenim mrežama u Srbiji da je Vučić kao Hitler sa premijerske pozicije postao predsjednik… za Hitlerom i nacističkom Njemačkom, kao argumentom, posežu uglavnom veoma neobrazovani, zaslepljeni, ostrašćeni, površni, brzopleti i ljudi koji istorijske knjige retko listaju, a kamoli čitaju. Samo osobe koje u svom znanju imaju kosmičke rupe ili su krajnje neinventivne, upotrebljavaju Hitlera i nacističku Njemačku da bi napali, diskreditovali, ocrnili ili diskvalifikovali svoje protivnike- napisao je, između ostalog, u jednoj kolumni u “Nedeljniku” novinar i komentator Željko Pantelić.

Poznat je i takozvani Godvinov zakon, odnosno izreka američkog advokata Majka Godvina da “kako onlajn rasprava postaje duža, vjerovatnoća pravljenja poređenja koja uključuju naciste ili Hitlera se povećava”.

Godvin smatra da pretjerano korišćenje poređenja sa Hitlerom ili nacistima treba izbjegavati, jer ako se ona pretjeranom upotrebom izližu gubi se njihov efekat u onim slučajevima kada su stvarno na mjestu.

(Blic)