“Royal Performance Motorsport” organizovao je u nedjelju susret ljubitelja automobila na zagrebačkoj Radničkoj cesti.

Parking je pretvoren u stazu za driftanje, a jedan mladić nije dobro uradio svoj posao i završio je među gledaocima, pokosivši dva muškarca i ženu.

“Taj dečko uopšte nije trebao driftati. Svoj BMW izložio je među ostalima u hali i krenuo van. Bez dopuštenja je izašao na stazu i na kraju udario tri gledaoca”, rekao je za “24sata.hr” Tomislav Starešina, jedan od voditelja “Royal Performance Motorsporta”, autokluba u nastajanju.

Istakao je da su svi koji su se javili za drift morali potpisati izjavu o preuzimanju odgovornosti. Mladić koji je vozio BMW to nije učinio i bez dozvole je izašao na stazu.

“Precijenio se i izletio s poligona”, kazao je Starešina.

Kako se vidi na snimku jednog od svjedoka, ljudi u publici nisu uspjeli pobjeći autu koji je jurio na njih. Prvo je udario u gume koje su bile postavljene uz stazu. Lupio je u ivičnjak koji ga je odbio u gledaoce.

Auto je doslovno pokosio dva muškarca i ženu te ih bacio na tlo.

Na licu mjesta bile su dvije doktroice i dvije medicinske sestre. Kako je navedeno, niko od povrijeđenih nije životno ugrožen.

Kako su rekli svjedoci performansa, izgledalo je stravično. Povrijeđeni momci imaju bolove u leđima i vratu, a cura je povrijedila nogu.

Automobil koji ih je udario više nije bio u voznom stanju.

“Vozač je priznao da je pogriješio. Ipak, on se više neće moći pojavljivati na ovakvim okupljanjima kao učesnik nego isključivo kao posjetilac”, -rekli su organizatori.

On i njegov suvozač iz svega su navodno prošli bez ijedne ogrebotine.

Prema dosadašnjem iskustvu organizatora takmičenja u driftu, posebna pažnja stavljena je na bezbjednost publike i vozača. Tako je i na Croatian Drifting Challengeu, gdje su uslove nastupanja objavili na svojim stranicama.

Vozači mogu modifikovati kočnice, amortizere i motor. Sjedišta im moraju biti pričvršćena u četiri točke i moraju pojas vezati preko ramena. Takmičari moraju nositi kacige i voziti u zatvorenoj obući. Obavezno moraju nositi kombinezone.

Što se publike tiče, drifteri propisuju kako ona mora biti udaljena najmanje 10 metara od staze te da moraju biti ograđeni zaštitnom ogradom. Ona je potpuno izostala. Tokom takvih ntakmičenja obavezna je prisutnost doktora i Hitne, kao i vatrogasca i policija.

“Driftanje treba strogo kontrolisati. Iživljavaju se na autima zbog efekata i to lako može poći po zlu”, kaže saobraćajni stručnjak Željko Marušić.

24sata.hr/ATV