Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da bi pristupanjem NATO-u BiH izgubila mogućnost saradnje sa onima koji nisu u tom savezu i da je budućnost zemlje u vojnoj neutralnosti.

-Ako idete u NATO, vi ste se svrstali tamo, a mi kažemo da ostajemo vojno neutralni- rekao je Dodik, podsjećajući na Rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti.

On je dodao da je sadašnja situacija u svijetu nesigurna, zbog čega traži odgovore lokalne strukture da obezbijedi neutralnu i stabilnu sredinu.

-Mislim da je neutralna i stabilna sredina upravo ovaj stav o vojnoj neutralnosti- rekao je Dodik sinoć za “Al džazira Balkan”.

On je podsjetio da Republika Srpska nije rekla da ide sa Rusijom ili Kinom.

-Mi smo rekli ne idemo nigdje, da želimo ostati vojno neutralni- naglasio je Dodik.

On je naveo da su neke zemlje, poput Švedske, odbile da budu u NATO-u i da se to ne smatra problemom.

-Svi čitamo kako se Donald Tramp zalaže da napusti NATO, a ovdje kod nas kao da je to pitanje života i smrti, tako da bolje da sačekamo s tim- istakao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li je ruski čovjek, Dodik je rekao da bi se u tom slučaju zalagao za vojni savez sa Rusijom.

-Ja mislim da treba ostati vojno neutralan- ponovio je Dodik i napomenuo da ne vidi ništa loše u tome da BiH ima dobre odnose sa Turskom kao moćnom zemljom.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH ponovio je da se ne može očekivati od Srba i Republike Srpske da podrže put ka NATO-u, kada ih je ta alijansa bombardovala osiromašenim uranijumom i direktno uticala na ishod rata u BiH.

Odgovarajući na pitanje da li svojim stavovima rizikuje nove sankcije i izolaciju, Dodik je rekao da ne može uticati na politiku SAD.

-Ali, niko ozbiljan u BiH ili SAD ne može očekivati da će Milorada Dodika zaplašiti nova prijetnja ili sankcije- istakao je Dodik.

On je podsjetio da je nedavno zamjeniku američkog državnog sekretara Džonu Salivenu rekao da nema konsenzusa o NATO putu BiH.

-Ja govorim da je nama potrebna vojna neutralnost za sve ljude u BiH. Mislim da BiH treba potpuno demilitarizovati- naveo je Dodik.

SRNA/Srpskainfo