Putin nije moj mentor, ni u kom smislu. On je predsjednik prijateljske zemlje, dijelim neke njegove stavove, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– Veoma sam zahvalan Putinu na podršci, u svemu tome je vidljivo da Savjet bezbjednosti nije donijelo nijedan akt u smislu BiH, pa se postavlja pitanje zašto uopšte razmatraju te stvari -rekao je Dodik.

On se nedavno u Beogradu sastao sa predsjednikom Rusije.

– Pitali su koje zastave da se postave, ja sam rekao da se postave sve tri. Ja savršeno dobro razumijem tu potrebu, neki ne razumiju potrebu da kad sam ja tu bude zastava Srpske. Zastavu su nametnuli Visoki predstavnici. Ja nemam problem, neko drugi ima problem sa zastavom. Ovu zastavu sam skinuo sa revera i poklonio Putinu u Sočiju i on je stavio na svoj rever. Vidio sam ga pet sati kasnije i imao je to na reveru, bio sam ponosan na to. Putin mi kaže da sam dobar momak, isto kao što Amerikanci kažu da sam loš momak – kazao je Dodik.

Dodik je kazao da je prilikom odlaska na razgovor sa Putinom u Beograd zvao druga dva člana Predsjedništva BiH.

– Ja nisam nespreman da se dogovaram, ali mislim da je dobitak za Predsjedništvo to što sam uopšte pristao da budem član Predsjedništva. Ja ovdje dođem jedan dan u sedmici, veoma se dobro osjećam u Banjaluci. Ja sam predlagao mnoge stvari da se urade. Išao sam kod Putina i nazvao Džaferovića i kazao: Slušaj, idem kod Putina ima li kakvo pitanje iz Sarajeva ili FBiH da spomenem i riješimo. On je rekao da se ne slaže da idem. Ja nisam potencirao da sam tamo u ime Predsjedništva. Nazvao sam i Komšića i pitao da li ima neko pitanje da kandidujem. Ja sam mislio da bi bilo dobro da sa Rusima razgovaramo kako bi mogli uticati na zagađenost kroz isporuku gasa i da se uđe u projekat gasifikacije Sarajeva i zabrani upotreba goriva koje zagađuju vazduh – istakao je Dodik.

Razgovor sa Džaferovićem

Danas su u BiH uzavrele strasti nakon što je SDA najavio da će pokrenuti pravnu proceduru za promjenu imena Republike Srpske. Dodik je istakakao da je razgovaro sa Šefikom Džaferovićem o tome.

– Rekao sam mu “Šta radiš, jeste li svjesni da pokrećete procese koje vama ne idu na ruku”. On tvrdi da je to nešto pravno. Ja stvarno mislim da je to nepotrebno, da to bitno uslovljava odnose i još uvijek vjerujem da se to neće desiti. To je podgrijalo samo vatru u BiH – kazao je Dodik za N1.

Za sutra je najavljen sastanak Milorada Dodika sa sa svim političkim predstavnicima Srba.

– Vjerujem da će svi doći jer je to stvar koja nas sve okuplja. RS je podjednako interes i vlasti i opozicije. SDA je pokrenuo inicijativu, ali nisam glup. Hoćete da kažete da ih pustim na miru pa jadikujem? Nemamo povjerenje u Ustavni sud koji će uvijek donijeti odluku protiv RS. Ako SDA to želi da uradi, ja ću se zalagati za rigorozne mjere zaštite RS. Mi imamo sve napisane zakone da tokom noći uspostavimo kontrolu nad granicama. Samo trebamo zakazati Parlament i mi to možemo donijeti – zaključio je Dodik.

Srpskainfo