Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je večeras da je bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića pitao li je SDA svjesna šta radi pokretanjem inicijative u vezi sa osporavanjem imena Republike Srpske i da time pokreću procese koji im neće ići na ruku.

Dodik je izjavio da misli da je najavljena inicijativa nepotrebna i da bitno usložnjava odnose, izražavajući uvjerenje da se to neće desiti i da je to uspjela provokacija koja je podgrijala vatru u BiH.

Govoreći o radu pravosuđa, Dodik je ukazao da se SDA veoma upliće u pravosuđe, a da značajan uticaj imaju neke druge međunarodne institucije.

“Najbolje to zna /lider SBB-a Fahrudin/ Radončić koji je preživio dosta golgote zbog nekorektnog uplitanja SDA u pravosuđe”, rekao je Dodik za N1.

Prema njegovom mišljenju, pravosuđe je, prije svega, pod uticajem međunarodnog faktora, a ne pod uticajem nekih lokalnih lidera.

“Po Ustavu BiH nigdje ne piše da BiH ima pravo na pravosuđe. To je stvar koja je nametnuta od visokog predstavnika”, istakao je Dodik.

Ukazavši da se entiteti nikada nisu dogovorila o tome da pravosuđe bude na nivou BiH, Dodik je naveo da je zbog toga pokrenuto pitanje referenduma.

“Sa Ketrin Ešton smo dogovorili da bude urađena reforma pravosuđa i do danas ništa nije urađeno. Ovo je nakaradan sistem izbora sudija i tužilaca. Nigdje u svijetu neformalna grupa koja se zove Visoki sudski i tužilački savjet ne bira tužioce. Biraju državni organi”, pojasnio je Dodik.

On je naglasio da je nezadovoljan Tužilaštvom BiH kao institucijom jer je ona vaninstitucionalna.

“/Bivši glavni tužilac BiH/ Goran Salihović je nastradao jer se od njega očekivalo da me procesuira. On je nastrado bez razloga, samo zato što je bio u komunikaciji sa nekim ljudima. Potpuno sam miran. Da je bilo elemenata Dodik se ne bi mogao izvući nikako”, rekao je Dodik.

Navodeći da nema nijednog favorita u pravosuđu, on je rekao da je novoizabranog glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordanu Tadić do sada sreo samo jednom na komemoraciji jednom tužiocu.

REPUBLIKA SRPSKA IMA ELEMENTE DRŽAVE

Dodik je izjavio da Republika Srpska ima elemente države – teritoriju, stanovništvo i efikasnu vlast.

“Prema svim međunarodnim elementima za klasifikaciju države, to je to”, rekao je Dodik za televiziju N1.

Konstatujući da Republika Srpska nema stolicu u UN, Dodik je naveo da je nemaju ni mnoge države SAD, a Dejtonski sporazum je rađen po uzoru na američki ustav i mnoge procedure odlučivanja i sama konstitucija BiH je prilagođena onome što se vidi u Americi.

Dodik je istakao da dejtonska BiH, onako kako je napisano u Ustavu BiH, nije problem za Srbe, ali da je sporna BiH koju su nametnuli visoki predstavnici.

Prema njegovim riječima, BiH je članica UN, ima svoje granice i teritorijalni integritet, a Dejtonskim sporazumom je određeno da ona živi sa unutrašnjom strukturom određenom ustavom koji je aneks tog sporazuma.

Dodik je podsjetio da se, po Ustavu BiH, srpski član Predsjedništva BiH bira iz Republike Srpske, dok se hrvatski i bošnjački članovi biraju na području Federacije Bih.

“Mi nosimo mandate sa određenog prostora, a čisto poslovnički imamo neke uloge”, rekao je Dodik, navodeći da svoju funkciju u Predsjedništvu BiH doživljava kao tehničko pitanje i da nema neku naročitu emociju prema tome.

Upitan da li je nacionalista, Dodik je odgovorio da je pripadnik srpskog naroda kojeg je taj narod izabrao da brani njegove interese i da to radi vrlo srčano.

“Ne želim nikoga da ga povrijedim, nijedan moj politički potez nije usmjeren na loše Bošnjacima, niti Hrvatima, ali sam spreman da žestoko branim srpske nacionalne interese jer smatram da je to moj zadatak kao izabranog funkcionera tog naroda u Republici Srpskoj”, poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska i srpski narod su opseg onoga što radi onako kako misli da je najbolje.

On je naveo da ima državljanstvo Srbije i da najčešće putuje sa pasošem te zemlje jer se osjeća bolje.

Dodik je rekao da zbog posla predsjedavajućeg Predsjedništva BiH boravi u Sarajevu onoliko koliko je potrebno po protokolu i da se ne zadržava mnogo.

On je naveo da Sarajevo ne osjeća kao svoj grad, ističući da konstelacija odnosa u ovom gradu ne ide u prilog normalizaciji života.

ZALAGAĆU SE ZA RIGOROZNE MЈERE ZAŠTITE REPUBLIKE SRPSKE

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da će se zalagati za rigorozne mjere zaštite Republike Srpske ako SDA pokrene inicijativu za preispitivanje naziva Republika Srpska pred Ustavnim sudom BiH.

“Imamo sve napisane zakone da tokom noći uspostavimo kontrolu nad granicama. Samo treba da zakažemo parlament i mi to možemo donijeti”, rekao je Dodik za televiziju N1.

On je ponovio da će Narodna skupština Republike Srpske razmatrati i donijeti mjere koje nekima neće biti drage, te da je pozvao SDS da zajedno sa SNSD-om gradi blok za nezavisnu Republiku Srpsku.

Dodik je naglasio da Dejtonski sporazum nije nikome u BiH donio rješenje, odnosno da su njime razočarani svi u BiH, jer su Republici Srpskoj oduzete nadležnosti, dok su Bošnjaci trajno nezadovoljni, dodajući da ovaj sporazum sada nije moguće mijenjati.

“Pozivam relevantne političke predstavnike Bošnjaka i Hrvata na istorijski dogovor u kojem bi učestvovali i Srbi, a kao temelj dogovora je izvorni Dejtonski sporazum koji nikada nije proveden, jer ga je odmah počela mijenjati međunarodna zajednica, koja takođe nije zadovoljna njime”, rekao je Dodik.

On kaže da će sutra obaviti konsultacije sa svim političkim predstavnicima Srba na koje će se odazvati svi, jer je Republika Srpska interes i vlasti i opozicije.

Dodik je rekao da nema povjerenja u Ustavni sud BiH koji uvijek donosi odluke protiv Republike Srpske, te ponovio da u Dejtonskom sporazumu piše da je BiH sastavljena od dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH.

NEKO NAMЈERNO UGROŽAVA EVROPSKI PUT PRIČOM O NATO-u

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je večeras da je za BiH najvažnije da nastavi evropski put, ali da to neko sada namjerno ugrožava pričom o NATO-u.

“U Republici Srpskoj svi iz opozicije i vlasti mislimo da se u ovim uslovima ne može ići u NATO kad je Srbija proglasila neutralnost. To je stav svih. Јa sprovodim odluku Narodne skupštine Srpske”, izjavio je Dodik za TV N1.

On je istakao da će Republika Srpska ući u NATO kada u taj vojni savez uđu Srbija i Rusija.

“BiH sarađuje sa NATO-om u istom formatu kao Srbija. Srbija nema nivo saradnje kao što je Akcioni plan za članstvo”, pojasnio je Dodik.

Ukazujući da Republika Srpska i Srbi u BiH nikada nisu blagonaklono gledali na približavanje NATO-u, on je naglasio da stav o putu u NATO nije samo stav SNSD-a.

“SNSD, što se tiče bezbjednosne politike, smatra da je prekršen Ustav BiH jer po Ustavu BiH nema vojsku i nema oružane snage. Kasnije je donesen sporazum između Republike Srpske i Federacije BiH o formiranju oružanih snaga”, naveo je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

Govoreći o saradnji sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, Dodik je rekao da njih dvojica imaju racionalne političke stavove i da je istorija njihovih odnosa uvijek bila korektna.

Čović je korektan političar koji pokušava da gradi mostove saradnje za budućnost”, smatra Dodik.

On tvrdi da su Bošnjaci u političkom smislu degradirali Hrvate.

“Na federalnom nivou, umanjili su im značaj ili oduzeli kompentencije koje su imali u okviru Dejtonskog sporazuma. Hrvatski narod je majorizovan i ja se tome protivim. Kad se vidi Vašingtonski sporazum vidi se da su Bošnjaci izigrali Hrvate. Izigrali su Dejtonski sporazum i političku poziciju Hrvata u federalnim strukturama vlasti”, naveo je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

On je rekao da, ako Hrvati stave nekada na dnevni red formiranje svog entiteta na prostoru koji sada perspektivno kontrolišu, a to je u kantonima gdje su oni većina i da se ne zadire u ono što je Republika Srpska, nema nijedan problem da to podrži.

Dodik je naveo da je za njega relevantan svako koga bošnjački narod izabere na izborima, a da za razliku od bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića nije učestvovao u oružanim jedinicama.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH kaže da bi trebalo da se riješi pitanje granice BiH sa Hrvatskom i Srbijom, te da je on spreman da sjedne, kako bi se ona riješila.

Govoreći o rješavanju pitanja imovine BiH u Hrvatskoj, Dodik smatra da je potreban sistem reciprociteta. “Mislim da Hrvatskoj treba ispostaviti sistem reciprociteta jer u BiH ima mnogo hrvatske imovine, od naftne kompanije INA, do drugih, još iz perioda bivše Јugoslavije”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, neprihvatljivo je da se Hrvatska tako odnosi prema imovini BiH, a primarno prema preduzećima iz Republike Srpske i Federacije BiH.

BiH je ta koja treba da zaštiti svoje subjekte“, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dodik je rekao da izgradnju pelješkog mosta ne treba problematizovati jer njegova gradnja zadovoljava sve standarde međunarodne plovidbe.

 

NEĆE BITI RATA, NISAM NI AMERIČKI NI RUSKI IGRAČ

Predsjedavajući Predsjedništva BiH  poručio je da u BiH neće biti rata, bez obzira na to kakve će političke odluke biti donošene i da će se zalagati za to da bude zadržana mirna atmosfera.

Dodik je istakao da nije ni američki ni ruski igrač, već igrač srpskog naroda kojem jedino odgovara i čije interese zastupa.

“Pokušavam da sa svima konstruktivno radim, i sa /predsjednikom Rusije Vladimirom/ Putinom i sa svakim drugim. Mi smo suviše mali da bi mogli da budemo svrstani na nečiju stranu. Јasno je da treba da imamo komunikaciju sa drugima”, rekao je Dodik za TV N1.

On je izrazio zahvalnost predsjedniku Rusije što, za razliku od mnogih drugih, sluša ono što mu kaže.

“Putin nikada nije govorio ni o kakvoj secesiji, uvijek je rekao da poštuje Dejtonski sporazum i međunarodni ugovor”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da je, zahvaljujući vetu Rusije, spriječeno da na inicijativu Velike Britanije Savjet bezbjednosti UN proglasi Srbe “genocidnim narodom”.

“Hvala Putinu. On je rekao da u Srebrenici nije bilo genocida”, rekao je Dodik i ocijenio da predstavnici SAD pokušavaju da kreiraju u BiH rješenja koja nisu u interesu srpskog naroda.

Dodik je rekao da se na američkoj crnoj listi nalazi zbog toga što je podržavao kandidaturu Donalda Trampa za predsjednika SAD. “Amerikancima ne odgovara ono što mislim”, kaže Dodik.

Ističući da zna kolika je moć SAD, Dodik je poručio da to ne znači da bi on zbog prijetnji sa strane mogao promijeniti svoj bazični stav.

“Radije se neću baviti politikom, nego biti podanik bilo koje politike, pa i Putinove”, naveo je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dodik smatra da nema šanse da BiH postane građanska jer je nemoguće tako nešto nametnuti.

“Šta rade visoki predstavnici, nego pokušavaju da nametnu neki bosanskohercegovački identitet”, upitao je Dodik, konstatujući da se Hrvati tako osjećaju onoliko koliko im treba, a Srbi uopšte nemaju taj identitet.

Predsjedavajući Predsjedništva istakao je da niko iz Republike Srpske muslimanima nije osporio da se nazovu Bošnjacima. “A nama se stalno osporava da smo Srbi. Јa sam Srbin, ne može se to promijeniti. Nisam Bosanac i niko me ne može natjerati da prihvatim taj identitet”, rekao je Dodik.

Navodeći da je njegova domovina Republika Srpska, a otadžbina Srbija, Dodik je ponovio da nema ništa prirodnije nego da srpski narod u Republici Srpskoj i Srbiji bude zajedno.

Dodik kaže da prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i komandanta Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića posmatra kao predstavnike naroda koji su u jednom nevremenu za sve narode u BiH stali na čelo odbrane vlastitog.

Prema njegovim riječima, napravljena je konstrukcija da se srpski narod stavi na istorijsku stranu krivaca.

“Suprotstavljam se tome i neću da budem pokriće, jer to nije tako”, istakao je Dodik.

On kaže da je ranije imao povjerenja u međunarodnu zajednicu, ali da je promijenio stav kada se uvjerio da su to obični spekulanti, a znatan broj njih hohštapleri koji su u BiH pokušali da nametnu neke istine.

Dodik je istakao da svaki Srbin koji je bilo šta loše i protivzakonito učinio u toku rata treba za to da odgovara, ali da političko Sarajevo nije spremno da kaže isto to.

“Kada bi to rekli, onda bi Naser Orić morao biti u zatvoru”, rekao je Dodik.

On je poručio da neće sa druga dva člana Predsjedništva obići sva stratišta naroda u BiH, jer ne želi da bude “karikatura i da se slika”.

“To ne znači ništa. Јa sam bio u Srebrenici, a /član Predsjedništva BiH Šefik/ Džeferović nikada nije bio u Јasenovcu”, naveo je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao je da su se narodi u BiH razišli i da je zemlja podijeljena.

Dodik je ponovio da kada je on negdje prisutan, tu treba da bude i zastava Republike Srpske, jer je njegov primarni identitet Republika Srpska. “I zašto bi to bio problem?”, upitao je Dodik.

RTRS