Zvaničnici Srpske oštro su osudili najavljenu inicijativu SDA, koja je smatraju, još jedan dokaz neprijateljstva prema Republici Srpskoj. Odluku o njenom pokretanju, smatraju provokatorskom i ocjenjuju je kao rušenje Ustava BiH i Dejtona. Poručuju, Srpska je trajna ustavna kategorija. Ime Republike Srpske je neupitno, a inicijativa, osuđena na propast.

SDA se opasno poigrava sa Srpskom, upozorava predsjednica Republike Željka Cvijanović. Dodaje, zaklinju se u Dejton, a napadaju ono što je Dejtonskim sporazumom priznato i verifikovano – Republiku Srpsku. Ova apelacija, za Cvijanovićevu, još jedan je dokaz onoga po čemu su političko Sarajevo i SDA poznati – neprijateljstva prema Srpskoj.

“To će naravno dodatno motivisati političku i narodnu volju u Republici Srpskoj da se branimo od nasrtaja te vrste. U ovom momentu postoji milion stvari koje se moraju uraditi u BiH i na ekonomsko-socijalnom planu i na evrpskom putu, ali su u SDA odlučili da se bave temama koje podižu temperaturu i dodatno razjedinjavaju BiH na unutrašnjem planu i produbljuju nepovjerenje između konstitutivnih naroda”, rekla je Cvijanovićeva.

Apelacija je suluda, a Srpska ustavna, međunarodno verifikovana kategorija, poručuje predsjednik Vlade Radovan Višković. U ime Vlade i institucija Srpske, upozorava SDA da neće uspjeti u svojoj namjeri.

“Pokušavali su da utiču i na Dan Republike, odnosno da ne slavimo 9. januar. Vidjeli su da u tome nisu uspjeli, a neće uspjeti ni u onome što su danas najavili. Možda je i krajnje vrijeme da Republika Srpska razmisli o nekom svom daljem putu”, naglasio je premjer Srpske.

Navodi SDA da je naziv Republika Srpska korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda degutantni su i smiješni jer ih kao činjenicu iznose upravo oni koji 12 godina neće da sprovedu odluku Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti srpskog naroda u Federaciji, ističe predsjednik skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović.

“Potezati danas u dnevnopolitičke svrhe pitanje promjene naziva Republika Srpska znači rušenje Ustava BiH. Ime Republika Srpska prihvatila je Narodna skupština Srpske na zasjedanju u Bijeljini, 14. septembra 1992. godine, a svojim potpisima verifikovali su ga akteri Mirovnog sporazuma u Dejtonu i niko, osim građana Republike Srpske, nema pravo da o tome odlučuje”, poručio je Čubrilović.

Na to upozoravaju i pravni stručnjaci. Diskriminacije nema, a nema ni osnova za razmatranje apelacije. Naziv Republike Srpske je, dodaju, ustavna kategorija.

“Јer ovdje je naziv entiteta a ne naroda. Pogotovo što je Republika Srpska u BiH unijela suverentitet u okviru dejtonskih pravila, koja su podrazumijevala i Ustav BiH. U samom Ustavu BiH piše da se sastoji od entiteta Republika Srpska i Federacija BiH”, istakao je advokat Krstan Simić.

Šizofrena i zlobna inicijativa, kako je vidi predsjednik Boračke organizacije Srpske, izazvaće kontraefekat – mobilizaciju srpskog naroda. I to ne samo po ovom, već, ističe, po svim pitanjima bitnima za Republiku.

“Sa te strane im hvala na inicijativi koja će ujediniti srpski narod, a neće promijeniti ime Republike Srpske. Zbog toga, zaista mislim da se radi o jednoj neodgovornoj inicijativi”, naglasio je predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić.

Reagovale su i stranke. Namjeru SDA da pred Ustavnim sudom BiH osporava ime Republike Srpske, moguće je tumačiti na dva načina, smatra predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić. Kao alibi pred svojim glasačima ili je po srijedi nešto opasno, kaže Stevandić.

“Sigurno je da, ukoliko je ovo drugo u planu, onda će Ustavni sud, ako tamo ima pametnih ljudi tamo, bilo da su stranci ili nisu, to odbaciti. A ako ne odbaci, to će biti još jedna od tih odluka koje su neprovodive. Tako nešto je atak na Dejton i mir. Atak je na svakog Srbina. Tako nešto je put u nestanak BiH”, smatra Stevandić.

Lider DNS-a Marko Pavić upozorava da pokretanje i sličnih inicijativa protiv Republike Srpske ne doprinose pomirenju, napretku i ekonomiji.

“Kad god na nekoj strani ne ide poteže se neko pitanje u Republici Srpskoj. Sada kada se ne može supostaviti vlast u BiH, Federaciji, u kantonima, odjednom treba potegnuti neko pitanje, a to je smeta nekom ime Republika Srpska”, kaže Pavić.

Ime Republike Srpske je neupitno, kategoričan je i SNSD. Za SDS – cilj SDA je izazivanje vještačke krize u BiH. PDP navodi da je inicijativ vodi u sukobe i blokadu. Socijalisti poručuju, Republika Srpska je realnost, a retorika SDA prošlosti.

RTRS