Sve što radite je u stvari neka vrsta vežbe, samo vi to niste tako posmatrali

Čak i ako ne idetet u teretanu, ili ako ne radite serije vežbi kod kuće, vi u stvari vežbate. Treneri su potvrdili da neke svakodnevne aktivnosti mogu da se tretiranju kao vežbanje.

Ponekad se stavrno čini kao nemoguća misija da odete u teretanu i da odradite seriju vežbi kako biste zadržali svoj dobar fizički izgled. Ako ste među onima koji nemaju vremena za vežbanje, onda će vas ova vest zaista obradovati,

Naime, stručnjaci su potvrdili da postoji 11 stvari koje svakodnevno radite, a koje se računaju u vežbanje.

Kupovina namirnica

Kada nosite korpu sa namirnicama vi jačate svoje ruke. Dok se saginjete da podignete nešto iz donjeg rafa, onda su vam aktivna leđa i noge, odnosno kolena.

Čak, ako bolje razmislite, dok se snabdevate na dnevnom i nedeljnom nivou, vi napravite toliko čučnjeva koliko neko ne napravi u toku prosečnog treninga.

Ono što je važno je da vodite računa o potencijalnom istezanju moišića zbog napora.

Foto: Profimedia/Alamy

Igranje video-igrica

Danas postoji tona video-igrica koje zahtevaju od vas da budete fizički aktivni. Minimum koji se zahteva je pružanje otpora.

Recimo dok igrate tenis vi vežbate ruke i noge, ako se pak odlučite za boks tu vam treba veći napor jer morate da izbegavate udarce i da se više krećete i skačete.

Plesanje u klubu 

Izlazak u grad je bladodetan u svakom smislu te reči po vas. Osim što ćete se opustiti i oraspoložiti, vi ćete i igrati, a to zaista zahteva snagu.

Napominjemo da su žene ovde u prednosti, jer su zbog štikli u posebnoj vrsti treninga.

Brisanje poda

Svaka žena se pretvori u golu vodu dok prebriše pod u svojoj kući, a to je znak da je za ovako nešto ipak potrebna snaga.

Ne zaboravite na saginjanje dok ispirate krpu, jer se to kategoriše kao posebna vrsta aktivnosti, jer podrazumeva blage čučnjeve.

Foto-ilustracija: Profimedia

Seks

Dokazano je da seks troši više kalorija nego prosečan trening, a pogotovo ako se eksperimentiše u krevetu. Naime, isprobavanje seks poza aktivira uvek različite mišiće i tako ih vežba, a raznovrsnost u treningu je bolja od vežbanja jedne grupe mišića.

Seks može da zategne vaše telo mnogo brže nego što bi se to desilo pri napornim treninzima.

Košenje

Tokom košenja, morate da uložite ekstra napor dok pomerate kosačicu, koja šalu na stranu nije ni malo laka. Napor kojim gurate kosačicu aktivira vaše ruke, stomak i noge.

Dakle, jedan prosečan travnjak je kao trei treninga u teretani, ako je sudoiti po stručnjacima.

Pranje veša

Čak i ako nema šta da se istrlja na ruke, sama činjenica da treba da ispraznite korpu sa vešom koji morate da ubacite u bubanj veš mašine zahteva više čučnjeva nego što uključuje regularan trening.

Ukoliko pak nosite veš u perionicu, onda jačate ruke, stomak, leđa i noge. Ipak, trebalo bi da pazite da se ne preopteretite.

Ovim stvarima ne treba dodavati omekšivač Foto-ilustracija: Profimedia/ImageSource

Sređivanje bašte

Osim što je ovaj posao dobar i za vašu psihu, on je blagodetan za zatezanje vašeg tela. Naime, dok čučite čupkajući travu i ružičnjaku, jačate noge i stražnjicu.

Sređivanje bašte nije samo cveće, već i zelenilo, tako da ovo uključuje jačanje ruku dok održavate balans sa makazama u rukama, kojima orezujete, ne primer, živu ogradu.

Čišćenje snega

Ko god je radio ovaj posao može da potvrdi da je neophpodno da se uloži ogroman trud da bi se videli rezultati dela.

Pre svega, treba napomenuti da potisak koji sneg pravi u odnosu na vaš položaj tela značajno utiče na mišiće ruku i stomaka, ali ne bi trebalo zaboraviti ni noge koje su u stalnom pokretu.

Čišćenje lišća

Grabuljanje dvorišta može da bude jako naporno. Kao i pri čišćenju snega, položaj vašeg tela je nepovoljan.

Ipak, ta vučna sila koju morate da upotrebite je ogromna i značajna za vaš grudni koš i stomak, a tu su i ruke i noge ali u značajno manjoj meri.

Foto: Profimedia/Corbis

Sviranje

Ovaj hobi ili profesija zahtevaju održavanje položeje tela u odnosu na instrument, što podrazumeva balansiranje. Ono je jako važno kada je fizička aktivnost u pitanju.

Ako svirate klavir, vaše telo mora da bude u sedećem položaju sa izrazito ravnim leđima i da se njiše napred nazad, a aktivne su vam i ruke. Sa druge strane, kada svirate bubnjeve, onda vam je celo telo u pokretu, a pogotovo glava i vratni deo.

(Telegraf.rs / bustle.com)