Dobra cirkulacija jedan je od najvažnijih i osnovnih činilaca za optimalno zdravlje. U suprotnome mogu nastupiti problemi s osnovnim tjelesnim funkcijama.

Masne naslage nakupljaju se po zidovima arterija, pa dolazi do loše cirkulacije krvi po tijelu. Ako patite od slabe prokrvljenosti ili ju želite poboljšati, sljedeće namirnice uvrstite u svakodnevnu prehranu!

Narandže

Narandže su od davnina povezivane sa zdravljem. Sadrže velike količine vitamina C i bioflavonoida koji jačaju stijenke kapilara. Vitamin C odličan je antioksidans i pomaže u suzbijanju djelovanja slobodnih radikala, koji štetno djeluju na tkivo organizma.

Luk

Svima su poznata ljekovita svojstva bijelog luka. Kao dodatak brojnim ljekovitim svojstvima, bijeli luk popravlja cirkulaciju tako što razrjeđuje krv, pa ne dolazi do stvaranja naslaga u žilama. U nekim slučajevima bijeli luk direktno smanjuje nivo naslaga u arterijama.

Sjemenke bundeve

Sjemenke bundeve obiluju vitaminom E. Ovaj vitamin “opušta” krvne stanice pa krv tijelom teče lakše. Na taj način sprječava se začepljenje žila, pa se smanjuje opasnost od srčanog ili moždanog udara.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi sadrže vitamin B3, poznat i kao niacin.  On pomaže pretvaranju hrane u energiju. Niacin je važan i za kožu, kosu i krvne stanice. Dovoljnim unosom ovog vitamina u tijelo pridonosite boljoj cirkulaciji.

Izvor: vecernji.hr