Stranka demokratske akcije uporno radi na otcjepljenju Republike Srpske, ocjenjuje Mario Karamatić, predsjednik Hrvatske seljačke stranke BiH.

Karamatić, koji je i poslanik u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, ističe da SDA radi sve da Hrvatima i Srbima ogadi BiH, a kao najnoviji primjer navodi inicijativu lidera SDA Bakira Izetbegovića o preispitivanju naziva Republika Srpska.

Karamatić smatra da između islamske i građanske države, za koju se navodno zalažu bošnjački političari – nema razlike.

On je komentirisao izjavu poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića da je BiH potrebna građanska opcija kako bi “postala moderna i liberalna država”.

“Treba razumjeti njegovu izjavu – kada reis kaže građanska država misli na islamsku državu”, navodi Karamatić za Hrvatski medijski servis.

On naglašava da je SDA bila aktivno uključena u izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

“To najbolje pokazuje broj glasova koji je dobio Šefik Džaferović, kao bošnjački član, a koji je apsolutno nesrazmjeran broju glasova koje je dobio Komšić”, kaže Karamatić.

On je, napominju hrvatski mediji, aludirao na činjenicu da je navodni hrvatski član Predsjedništva BiH dobio više glasova od bošnjačkog, mada je Bošnjaka više u Federaciji BiH.

SRNA/RTRS