Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je narandžasto upozorenje za dijelove Republike Srpske i FBiH, gdje se u sljedećim danima predviđaju veće količine snježnih padavina i vjetrovi koji će puhati brzinom do 70 kilometara na sat.

Kako navode iz Zavoda, na području Sarajeva i Tuzle očekuje se novih 15 centimetara snijega, dok će na okolnim planinama i naseljima biti i do 30 centimetara.

U Livnu će biti vrlo niske temperature i udari vjetra jačine između 50 i 70 kilometara na sat, dok se na području Mostara očekuju udari vjetra do 70 kilometara na sat, a izdato je upozorenje i za područje Trebinja, gdje će puhati jak sjeveroistočni vjetar s olujnim udarima od 65 kilometara na sat.

U subotu će u Hercegovini i na jugozapadu Republike Srpske i FBiH veći dio dana biti pretežno vedro.

U ostatku Republike Srpske i FBiH pretežno oblačno vrijeme sa slabim snijegom. Tokom dana padavine postepeno slabe i prestaju. Poslije podne razvedravanje u Krajini, a prema kraju dana i u večernjim satima u ostalim područjima.

Jutarnja temperatura od -9 do -3, na jugu od -1 do 4, a najviša dnevna od -6 do 0, na jugu od 3 do 8 stepeni.

U nedjelju se pripremite za hladno jutro s mrazom. Po kotlinama centralne i istočne Republike Srpske i FBiH s maglom i niskom naoblakom. U ostatku dana pretežno sunčano. Krajem dana porast oblačnosti u Hercegovini može uvjetovati slabu kišu.

Jutarnja temperatura od -12 do -6, na planinama do -16, na jugu od -3 do 3, a najviša dnevna od -2 do 3, na jugu od 4 do 9 stepeni.

U ponedjeljak će prevaldavati pretežno oblačno vrijeme. U jutarnim satima s kišom u Hercegovini. Tokom dana padavine se očekuju i u ostalim dijelovima. U Republike Srpske i FBiH  susnježica i snijeg, a u sjevernim i sjeverozapadnim područjima i s kišom. U Hercegovini kiša.

Jutarnja temperatura od -2 do 4, na jugu od 3 do 6, a najviša dnevna od 1 do 6, na jugu do 8 stepeni.

Avaz