Scenario sličan venecuelanskom spremao se i u Republici Srpskoj, kada je, isto preko ulice, jedna grupa ljudi pokušala da izvede državni udar, izjavio je politički analitičar Aleksandar Pavić.

“Kao što je i u Makedoniji /Zoran/ Zaev došao na vlast praktično jednom vrstom državnog udara, tako da to ne treba da nas iznenađuje. Samo treba da znamo šta se dešava i na kojoj strani je legitimitet, a na kojoj je strano mešanje koje su predvodile SAD kojima je, inače, tema broj jedan u političkom životu upravo strano mešanje, na prvom mestu navodno rusko, u njihov unutrašnjopolitički život”, rekao je Pavić za “Sputnjik”.

On smatra da najnovija situacija u Venecueli znači nastavak podrivanja međunarodnog prava, prvenstveno iz Vašingtona i naglašava da ga sve to mnogo podsjeća na priznanje nelegalnog i nelegitimnog Kosova od “perjanica demokratije kakve su SAD”.

Pavić je ocijenio da među krivcima nije samo američka “duboka država” koja se bori protiv predsjednika SAD, već i sam Donald Tramp, koji joj se priključio, pozivajući na smjenu i podrivanje legalno izabrane vlasti u Venecueli.

Na pitanje da li će ovo biti i svojevremeno odmjeravanje snaga velikih sila, s obzirom na to da su Rusija i Kina saopštile da podržavaju na izborima legalno izabranog predsjednika Venecuele Nikolasa Madura, Pavić je rekao da treba sačekati šta će se dešavati.

“Na slučaju Venecuele je vidna pukotina na globalnom nivou između zagovornika multipolarnog sveta koji smatraju da niko ne treba da se meša u unutrašnje stvari drugih i onog dela sveta koji i dalje ima pretenzije da svima određuje pravila igre, da jednostrano pravi poteze i da pokuša da vrati sat unazad, u vreme kada je svet bio jednopolaran”, smatra Pavić.

SRNA/RTRS