Razlog najave SDA da bi pred Ustavnim sudom BiH mogla tražiti preispitavanje naziva Republika Srpska, treba tražiti u opiranju Srpske namjerama Sarajeva da se BiH približi NATO-u, ocijenio je politikolog iz Banjaluke Vojislav Savić.

On ističe da naknadna izjava lidera SDA Bakira Izetbegovića da bi od te inicijative mogao odustati ako vladajući SNSD u narednih šest mjeseci promijeni ponašanje ukazuje da je to vrsta pritiska na vlasti u Republici Srpskoj da daju zeleno svjetlo za ulazak BiH u NATO.

“To je direktna poruka vlastima u Republici Srpskoj i pritisak dok se ne usvoji plan za NATO”, rekao je Savić za RTS.

On je dodao da Srbima u BiH ne ide u prilog da takva inicijativa uopšte dođe u Ustavni sud BiH jer su od devet sudija tri stranca i dva Bošnjaka.

Savić je napomenuo da, iako je riječ o iracionalnom i antiustavnom potezu, to nije prvi put da se političari iz Sarajeva služe takvim pritiscima na Republiku Srpsku.

“Ovo ne ide u prilog ni odnosima u regionu jer se neminovno u to uvlače i Srbija i Hrvatska. Treba izdržati pritiske, a dugoročno izbaciti strance iz Ustavnog suda i OHR jer – dok god ne bude dogovora tri naroda i dva entiteta – neće biti ni trajnog mira”, rekao je Savić.

On je istakao da treba gledati širi kontekst i djelovanje NATO jastrebova koji BiH i Srbiju vide kao ostrva van domašaja Atlantskog saveza.

SRNA/RTRS