Nakon što su najavljenu inicijativu Stranke demokratske akcije o promjeni naziva Republika Srpska osudile sve parlamentarne stranke iz Srpske, ali i OHR, OEBS i Savjet za provođenje mira – SDA odbacuje navode o tome da je najavljena apelacija kontraproduktivna.

Ističu da je riječ o zamjeni teza, te da tenzije podižu zapaljive izjave Milorada Dodika i drugih srpskih zvaničnika. Činjenica da su inicijativu osudili i u bošnjačkim intelektualnim krugovima, ali i pojedini lideri stranaka, pokazuje koliko je ona zapravo besmislena, rekao je za RTRS predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, poručujući da se sa Republikom Srpskom ne može igrati.

Umjesto da brzo i oštro reaguju na samu najavu SDA da će u skladu sa zakonom tražiti uklanjanje diskriminacije prema nesrbima u Republici Srpskoj, kao što smo ranije tražili uklanjanje diskriminacije prema Srbima u Federaciji, od OHR, OEBS i zemalja članica Savjeta za provođenje mira tražimo da prestanu da se povlače pred nasrtajima na BiH i Dejton, koje dolaze od Milorada Dodika i drugih zvaničnika iz Srpske, ističu iz SDA. Dodik smatra da je po srijedi nervoza Bakira Izetbegovića, koji je navikao na podaništvo međunarodne zajednice.

– Naučili su da iza sebe imaju OHR. Baš i nije OHR bio nešto posebno u saopštenju. Neodgovorno ponašanje i slično, a kad ja progovorim i kažem bilo šta, jedno slovo, kažu odmah ruši se Dejton, antidejtonske aktivnosti, a nisu naveli da je to mogućnost antdejtonske aktivnosti, već se ostavlja to samo za nas – napominje Dodik.

Dodik ističe da podržava sve što je slovo Dejtona, a to ne znači BiH kakvu je kreirao Bakir Izetbegović, njegov otac i drugi koji su pridobili visokog predstavnika da u njihovo ime krše međunarodno pravo. Takva BiH, kaže, nije prihvatljiva i nikada neće ni biti.

– Ovdje se radi o spasavanju ili pozicioniranju Bakira Izetbegovića i SDA na jednoj novoj osnovi i ne može da prođe na taj način i niko se ne može igrati Republikom Srpskom. Pogotovo ne može da prođe njegova današnja tvrdnja da Republika Srpska provodi aparthejd. To je nešto što vređa sve i govori o njegovoj mržnji prema svemu što je srpsko, što nosi srpski predznak – ističe Dodik.

Takva inicijativa naišla je na osude brojnih zvaničnika i na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, prenose srpski zvaničnici, ističući da najavljena inicijativa ne doprinosi stabilnosti regiona.

– U svijetu su reagovanja iznenađujuća, jer sam očekivao da će biti ono “pozivamo obe strane…” znate kako to ide, zaboli vas glava, ali ovog puta su rekli “šta radite to ljudi, kršite Ustav i Dejton i pri tom očekujete podršku u svijetu? – kaže Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srbije.

– Uvijek sam za dijalog, a ne za poteze koje bi mogli da dovedu do destabilizacije – smatra Ana Brnabić, premijerka Srbije.

Inicijativa SDA bila i jedna od tema bilateralnog sastanka hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i Denisa Zvizdića, na marginama foruma u Davosu. Na pitanje novinara da prokomentariše najave Milorada Dodika, Plenković diplomatski odgovara.

– Hrvatska želi mir i stabilnost u regionu. Sve inicijative koje mogu dovesti do destabilizacije mi ne gledamo sa blagonaklonošću i želimo visoki stepen odgovronosti svih aktera – kaže Plenković.

U ovom slučaju, jedna naizgled pravna problematika upotrijebljena je za, očigledno, političke potrebe Bakira Izetbegovića i njegovih političkih sljedbenika, ocjenjuju stručnjaci.

– Najavljeni podnesak i otvaranje pitanja promjene imena Republike Srpske predstavlja čist pravno-nepodoban pokušaj. Drugim rečima, ne može imati, niti ima bilo kakvu stručnu osnovanost u pogledu tvrdnje da nije u skladu sa celinom Dejtona, ili bilo kojim drugim aktom – rekao je politički analitičar Vladan Kutlešić.

– Ne verujem da će uroditi konkretnim rezultatom, jer u Dejtonu piše, ne samo da je BiH sastavljena od dva entiteta, već eksplicitno da je jedan od entiteta Republika Srpska – dodao je politički analitičar Nenad Kecmanović.

Podvlače da je Republika Srpska ustavna kategorija, zagarantovana Dejtonom. Nije prvi put da se Dejton narušava, krši i mijenja, ali ono što je odlučujuće u ovom slučaju je brzo i jedinstveno reagovanje iz Srpske, kažu analitičari.

RTRS