Profesor banjalučkog Fakulteta političkih nauka Aleksandar Vranješ ocijenio je da je juče manifestovano političko jedinstvo stranka u Republici Srpskoj pokazalo da će se svi srpski politički akteri uvijek snažno i zajedno suprostaviti pokušajima napada na Srpsku i srpski narod.

“Političko jedinstvo iskazano na sastanku sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom povodom najave SDA o pokretanju inicijative pred Ustavnim sudom BiH za ocjenu ustavnosti imena Republika Srpska važno je i za komunikaciju sa međunarodnim predstavnicima i zvaničnicima, kojima je jasno poslata poruka da Srpska ima puni legitimitet da brani kako svoju ustavnu poziciju tako i pravo da odgovori na pokušaje narušavanja ustavnog poretka”, rekao je Vranješ Srni.

Vranješ je istakao da je političko jedinstvo važno i za unutrašnju konsolidaciju javnosti, posebno nakon veoma burnih izbora.

“Manifestovano političko jedinstvo na određeni način umirilo je javnost u Srpskoj, dodatno ojačavši povjerenje da će sve srpske stranke uvijek jedinstveno stati u odbranu Republike, bez obzira na njihove sukobe i nesuglasice”, istakao je Vranješ.

Vranješ je naveo da je riječ o drugačijoj situaciji, “kada konačno postaje jasno međunarodnoj javnosti da ideja o razdruživanju i samostalnosti Republike Srpske nije secesionizam nego defanzivni odgovor kojim se komunicira politika odbrane ustavnog poretka Republike Srpske u situaciji kada je on ugrožen, a nikako kao ofanzivna politika rušenja Dejtonskog sporazuma, kako to Bošnjaci uz podršku određenih ambasada godinama pokušavaju da predstave”.

Prema njegovim riječima, jedino zabrinjava to što ovo manifestovano političko jedinstvo ne odgovara “BN televiziji” koja u dva teksta na svom portalu – “Oni ne dijele Dodikove stavove” i “Da li je Borenović pozdravio Dodika” pokušava jasno da isprovocira negativne reakcije građana i da se javnost Republike Srpske vrati na prethodno stanje podijeljenosti.

“Zato su valjda prihvatili da objave potpuno neutemeljeno i neracionalno obrazloženje kvazisarajevskih građanista i njihovih pristalica iz Srpske da je sve ovo dogovor između Dodika i /Bakira/ Izetbegovića, podržavajući time stare floskule nastale u inostranim kuhinjama kako političari zavađaju narode, dok su ovi potonji tobož žedni saradnje samo da nema Dodika, Bakira i /Dragana/ Čovića”, naglasio je Vranješ.

Vranješ je naveo da “BN televizija” ove propagandne konstrukte već duže vrijeme podržava, a u kontekstu najnovije krize, što je vidljivo i u tekstu “Mamac je bačen, ko će se upecati”.

“Iz svega ovog možemo da zaključimo da ova medijska kuća očigledno strepi od srpskog jedinstva i sebi daje zadatak da pozitivni odjek juče iskazanog političkog jedinstva što prije vrati na pređašnje stanje”, istakao je Vranješ.

Govoreći o najavi SDA o pokretanju inicijative pred Ustavnim sudom BiH za ocjenu ustavnosti imena Republika Srpska, Vranješ je rekao da je ona s pravom naišla na osudu kako Republike Srpske, tako i međunarodne javnosti, kao jasnog pokušaja destabilizacije BiH.

Prema njegovim riječima, moguće je zaključiti da je SDA svjesno otvorila ovu krizu, pretpostavljajući oštra reagovanja i odgovor iz Republike Srpske “koji bi opet po njihovom trebalo da izazove neki vid intervencije međunarodne zajednice prema Republici Srpskoj”.

“Očigledno su se preračunali jer stav OHR-a, EU, ali i osuda međunarodnih zvaničnika u Davosu o kojima je svjedočio predsjednik /Srbije Aleksandar/ Vučić, nisu u skladu sa očekivanjima Bakira Izetbegovića i zato je juče na konferenciji za novinare `spustio loptu` dajući tobož period od šest mjeseci da se Republika Srpska valjda popravi u očima vrhuške SDA”, pojasnio je Vranješ.

Vranješ smatra da je međunarodnoj zajednici, a posebno EU, konačno jasno da Bošnjaci trenutno koče BiH, da ne žele da primijene izborne rezultate, da oni trenutno usporavaju refromske procese, a da se kriju iza aktivacije Akcionog plana za članstvo u NATO-u do čega EU nije mnogo stalo, bar zvanično.

“Pokušaj izazivanja krize i prebacivanja odgovornosti na Republiku Srpsku za probleme funkcionisanja BiH nije imao uspjeha i to ovaj put nisu `progutali` predstavnici međunarodne zajednice, bez obzira što im je SDA to servirala uz tihu saglasnost neke od moćnih ambasada u Sarajevu”, naglasio je Vranješ.

On je dodao da je, s druge strane, dobro da je Srpska jasno poslala poruku međunarodnoj zajednici da Bošnjaci krše Ustav i zakone BiH i time je unaprijed opravdala svaki budući odgovor iz Republike u slučaju da se plan SDA nastavi.

SRNA/RTRS