Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da nema tog proroka na svijetu koji bi mogao da prognozira šta će biti sa BiH u budućnosti, a da on lično čini i činiće sve da se održi mir i stabilnost.

– Podijeljenost u BiH je sve veća. Ovo je zemlja apsurda, ne bih se usudio ništa prognozirati za BiH. Jedino što bih želio samo, i to ću činiti u svemu što radim, a to je da se održi mir i stabilnost – rekao je Dodik za Radio-televiziju Srbije povodom inicijative lidera SDA Bakira Izetbegovića o promjeni naziva Republike Srpske.

Dodik je istakao da, sa druge strane, Republiku Srpsku vidi u budućnosti kao jaču, bolju, zadovoljniju i okupljeniju i poručio da sastanak svih lidera i vlasti i opozicije povodom inicijative SDA svjedoči da bilo kakvi ataci na Republiku Srpsku ne mogu da prođu.

– Republika Srpska ostaje privržena saradnji sa Srbijom i na pozicijama podrške stavovima Srbije što se tiče Kosova, odnosno sporazuma sa Prištinom i Srpska od tih stavova neće odustati – poručio je Dodik.

Govoreći o narednim potezima, Dodik je naveo da će se ovih dana sresti sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a o ovdašnjoj situaciji i svojim stavovima upoznaće u utorak i srijedu, 29. i 30. januara i visoke funkcionere EU Federiku Mogerini i Žan-Kloda Junkera.

On je ocijenio da Srbija ima uravnoteženu i korektnu poziciju što se tiče čitave BiH, a i Republike Srpske i da je neopravdano satanizuju u Sarajevu.

– Svjedok sam toga kako se svakog dana i trenutka pokušava neka pakost putem diplomatskih kontakata nametnuti ili “namjestiti” Srbiji. Sarajevo nije prijateljsko prema Srbiji po pitanju Kosova. Oni bi najradije donijeli odluku da se (samoproglašeno) Kosovo prizna, a kada kažete da bi Republika Srpska po tom njihovom osnovu tražila da se to isto učini sa njom, oni bi bili spremni da, navodno, ratuju, ali nemaju čime – rekao je Dodik.

On je ocijenio da su Izetbegović i SDA, nervozni zvog gubitka pozicija na lokalnom nivou, povukli nestrpljiv potez koji je otkrio njihov glavni cilj – da se ukine Republika Srpska.

Dodik je ukazao da su Bakir Izetbegović i njegova politička partija proteklih decenija dobijali sve što su htjeli od međunarodne zajednice i “servilnih političara iz Republike Srpske”.

– Svakako naviknuti na tako nešto, nervozni zvog gubitka pozicija na lokalnom nivou na izborima, a i sve lošije pozicije kod međunarodnog faktora, oni su povukli nestrpljiv potez ukazujući na svoj glavni cilj, a to je ukidanje Republike Srpske i da se ponize Srbi na ovim prostorima – rekao je Dodik.

Govoreći o tome šta bi bilo kada bi inicijativa došla pred Ustavni sud BiH, Dodik podsjeća da član jedan, stav tri Ustava BiH kaže da BiH čine dva entiteta, Federacija BiH i Republika Srpska.

– To je naše ime i prezime i u tom pogledu za svaki ustavni sud, za svakog pravnika je veoma jasno da ne može Ustavni sud da odlučuje o tome – istakao je Dodik.

On je objasnio da je ideja ili namjera Izetbegovića i SDA da se putem završetka procesa osporavanja imena stvori mogućnost da se izađe na međunarodnu scenu i tamo pokuša kod Međunarodnog suda pravde, kako su činili individualnim tužbama u slučaju “Sejdić-Finci” tvrdeći kako su ugrožena ljudska prava, dovesti do osporavanja imena Republike Srpske.

Dodik kaže da se “oni pozivaju na razne konvencije međunarodnog prava”.

– Kada se mi pozivamo na Povelju UN koja govori o pravu naroda na samoopredjeljenje, što nesumljivo Srbi imaju kao narod, onda se ovdje digne opšta gužva, svi reaguju iz međunarodne zajednice – rekao je Dodik.

On je podsjetio da je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao da je to neodgovorna inicijativa Bošnjaka, odnosno SDA, ali nije rekao da je to antidejtoisnka aktivnost.

– Šta god mi progovorimo u Republici Srpskoj, on ne oklijeva da nas okarakteriše kao one koji ruše Dejton, što naravno nije istina – rekao je Dodik.

On je ocijenio da je glupost Izetbegovićeva izjava da je spreman da odustane od inicijative ako SNSD odustane od “zapaljivih postupaka u narednih šest mjeseci”.

– To je glupost, zamislite da jedna politička partija traži od druge da promijeni svoje ponašanje. Mi smo dobili legitimeitet na izborima. SNSD je dobio srpskog člana Predsjedništva i predsjednika Republike. SNSD je dao predsjednika vlade Republike Srpske i daće predsjedavajućeg Savjeta ministara – rekao je Dodik.

Tanjug/Srpskainfo