Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da će iduće nedjelje u Briselu razgovarati s predstavnicima EU o situaciji u BiH, odnosno o najavi bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) da će da pokrene inicijativu za promjenu naziva Republike Srpske.

On je za RTS rekao da će u Briselu razgovarati s visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federikom Mogerini i predsjednikom Evropske komisije Žan-Klodom Јunkerom.

“Moji jasni stavovi biće izrečeni u utorak, srijedu kada putujem u Brisel, gdje ću prvake EU upoznati sa situacijom ovdje”, rekao je Dodik.

SDA i Bakir Izetbegović su nervozni zvog gubitka pozicija na lokalnom nivou, kaže Dodik i dodaje da su povukli nestrpljiv potez ukazujući na svoj glavni cilj – ukidanje Srpske i ponižavanje Srba na tim prostorima. Srbija ima uravnoteženu i korektnu poziciju što se tiče čitave BiH i Republike Srpske i neopravdano je satanizuju u Sarajevu, ističe Dodik.

Inicijativa Bakira Izetbegovića da se promijeni ime Republike Srpske izazazvala je brojne reakcije, u Srbiji, regionu a osudili su je i brojni međunarodni zvaničnici. Beograd smatra da je inicijativa SDA prijetnja za stabilnost u regionu, pravnici da je osuđena na propast.

Dodik je rekao da ono što je definitivno tačno je da je Bakir Izetbegović i njegova politička partija u proteklim decenijama dobijali sve što su htjeli od međunarodne zajednice i servilnih političara iz Srpske.

Govoreći o tome šta bi bilo kada bi inicijativa došla pred Ustavni sud, Dodik podsjeća da član jedan, stav 3 Ustava BiH kaže da BiH čine dva entiteta, Federacija BiH i Republika Srpska, napisano punim imenom.

“To je naše ime i prezime i u tom pogledu za svaki ustavni sud, za svakog pravnika je veoma jasno da ne može Ustavni sud da odlučuje o tome”, istakao je Dodik.

Njihova ideja ili namera je da se putem završetka procesa osporavanja imena stvori mogućnost da se izađe na međunarodnu scenu i tamo pokuša kod Suda pravde, kako su činili u slučaju Sejdić-Finci, individualnim tužbama tvrdeći kako su ugrožena ljudska prava dovesti do osporavanja imena Republike Srpske, objašnjava predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dodik kaže da se “oni pozivaju na razne konvencije međunarodnog prava”. “Kada se mi pozivamo na Povelju UN koja govori govori o pravu naroda na samoopredjeljenje, što nesumnjivo Srbi imaju kao narod, onda se ovdje digne opšta gužva, svi reaguju iz međunarodne zajednice, rekao je Dodik.

Kako kaže, OHR je juče rekao da je to neodgovorna inicijativa Bošnjaka, odnosno SDA, ali nije rekao da je to antidejtonska aktivnost.

“Šta god mi progovorimo u Srpskoj on ne oklijeva da nas okarakteriše kao one koji ruše Dejton a to naravno nije istina”, rekao je Dodik.

Izetbegović je rekao da je spreman da odustane kod inicijative ako SNSD odustane od “zapaljivih postupaka u narednih šest mjeseci”.

“To je glupost, zamislite da jedna politička partija traži od druge da promijeni svoje ponašanje. Mi smo dobili legitimeitet na izborima. SNSD je dobio srpskog člana Predsjedništva i predsjednika Republike, SNSD je dao predsjednika Vlade RS i daće predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH”, rekao je Dodik.

Kako kaže, to je nezaobilazna politička partija koja može da postavlja uslove u BiH.

“Ovdje ništa ne funkcioniše na bazi postavljanja uslova. Očigledno da sam ga dovoljno iziritirao dolaskom svojim u Sarajevo jer je atmosfera koju su pravili u diplomatskim i drugim aktivnostima glumeći žrtvu i pokušavajući da iz toga izvuku određene benefite je odavno prošla. Dakle, ja nemam namjeru da se tamo slikam niti mi je stalo do te plate koju tamo zarađujem. Јa sam tamo u ime Srpske i srpskog naorda i tamo ću se ponašati isključivo na taj način”, rekao je Dodik.

Dodik se nada da će i međunarodni faktor pustiti političke procese u BiH.

SDA poziva međunarodnu zajednicu da prestane da se “povlači pred Dodikovim nasrtajima na zajedničku državu”.

“Oni često pozivaju međunarodnu zajednicu da me sankcioniše. Јa se vodim isključivo voljom naroda koji me je birao i bavim se politikom da ne razočaram one koji su me birali”, istakao je Dodik.

Kaže da mu je glavni cilj kada završi političku karijeru, kada u Banjaluci bude šetao glavnom ulicom, da ljudi za njim ne okreću i psuju nego da mu – poštovanje, gospodine Dodik.

Govoreći o narednim potezima, Dodik kaže da će se sresti ovih dana sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ističe da Srbija ima uravnoteženu i korektnu poziciju što se tiče čitave BiH i Srpske i da je neopravdano satanizuju u Sarajevu.

“Јa sam svjedok toga na koji način, u svakom trenutku svakog dana pokušava se neka pakost putem diplomatskih kontakata nametnuti ili namjestiti Srbiji. Sarajevo nije prijateljsko prema Srbiji po pitanju Kosova. Oni bi najradije donijeli odluku da se Kosovo prizna”, istakao je on.

Govoreći o budućnosti Srpske, Dodik kaže da vidi Republiku Srpsku jaču, bolju, okupljeniju, zadovoljniju.

“Јuče smo imali sastanak sa svim liderima opozicije i vlasti, što govori o tome da ataci na RS ne mogu da prođu bez obzira odakle dolaze”, kaže Dodik.

Što se tiče BiH, nema proroka na svijetu koji se može upustiti u neke prognoze. Podijeljenost je sve veća, ovo je zemlja apsurda, rekao je Dodik

“Ne bih se usudio ništa prognozirati za BiH. Јedino što bih želio i to ću učiniti – da se održi mir i stabilnost. Srpska ostaje privržena saradnji sa Srbijom i ostaje na pozicijama podrške stavovima Srbije što se tiče Kosova, odnosno sporazuma sa Prištinom i od tih stavova neće odustati”, zaključio je Dodik.

RTS/RTRS