Iako fizička privlačnost igra značajnu ulogu u odabiru partnera, nečiji miris i boja glasa itekako su presudni u odabiru, kaže Agata Grojecka, istraživačica sa poljskog Instituta za psihologiju pri Univerzitetu u Vroclavu.

– Atraktivnost igra glavnu ulogu u ljudskoj neverbalnoj komunikaciji i široko je istraživana u različitim poljima savremene psihologije. Istraživači su prikupili uvjerljive dokaze koji podupiru evolucijske funkcije fizičke privlačnosti i njegovu ulogu u našem svakodnevnom životu, dok su u isto vrijeme uglavnom ignorisali značajan doprinos nevizuelnih modaliteta i odnosa među njima – objasnila je u opširnom izvještaju objavljenom na stranici “Frontiers in Psychology”.

– Zvučni i mirisni znakovi mogu, posebno ili u kombinaciji, snažno uticati na prividnost pojedinca, a time i na stavove i postupke prema toj osobi. Impresivna je količina informacija koje se mogu procijeniti o osobi isključivo od njenog ili njegovog mirisa i glasa – dodala je.

Ona je sa svojim timom proučila 30-godišnje rezultate istraživanja na temu privlačnosti.

– U posljednje vrijeme većina literature usmjerena je na vizualnu atraktivnost, primjerice, privlačnost lica ili tijela. Međutim, literatura o drugim čulima i njihova uloga u društvenim odnosima u značajnom je porastu i ne treba je zanemariti – kazala je ona.

Ipak, naglašava kako su zajedno – izgled, glas i miris – najbolja kombinacija u izboru pravog partnera.

– Iako su vizualni znakovi zaista snažni prediktori procjene ukupne atraktivnosti, na atraktivnost utiče i glas osobe i miris. Zajedno, izgled, zvuk i miris čine ključna čula koja obrađuju informacije u spoljašnjem okruženju, a koje u kombinaciji povećavaju učinkovitost naših postupaka i reakcija. Za razliku od drugih čula (okus i dodir), ljudi mogu stvoriti prve utiske drugih na temelju njihovog vizuelnog izgleda, glasa ili mirisa čak i na određenoj udaljenosti, bez uključivanja volje ili svijesti – objašnjava ona.

Objašnjava da kombinovanje atraktivnog lica s atraktivnim glasom ili mirisom može rezultirati višom ukupnom procjenom privlačnosti, piše avaz.ba.