U prijedorskom Pozorištu večeras je održana Svetosavska akademija na kojoj su najuspješnijim prosvjetnim radnicima u školskoj 2017/2018. godini uručena priznanja za postignute rezultate.

Nastavnicama iz Prijedora Dragani Brkić i Draženki Jovičić dodijeljene su Svetosavske povelje za postignute rezultate u osnovnom obrazovanju, a profesoru Slobodanu Ivkoviću za rezultate u srednjem obrazovanju.

Brkićeva je nastavnica razredne nastave u Osnovnoj školi “Branko Ćopić”, a Jovičićeva nastavnicima muzičke kulture u Osnovnoj školi “Petar Kočić”, dok je Ivković profesor mašinske grupe predmeta u Mašinskoj školi.

Nagrađeni su bili saglasni da su im djeca najveća inspiracija, te da dodijeljena priznanje predstavljaju veliku čast, podsticaj i motivaciju za budući rad.

Gradonačelnik Milenko Đaković, koji je uručio povelje i novčane nagrade dobitnicima, poručio je prosvjetnim radnicima da djecu odgajaju duhu svetosavlja.

“Ovo je prilika da našoj djeci poželimo da budu dobri i učeni ljudi koji će svojim znanjem razvijati i svoj grad i svoju Republiku, kao i bilo koji drugi prostor gdje budu živjeli”, rekao je Đaković.

U besjedi povodom sutrašnjeg praznika profesor Milo Lompar iz Beograda je istakao da je Sveti Sava utemeljitelj srpske kulturne i nacionalne egzistencije koja je bitno uticala i oblikovala ukupnu srpsku duhovnu, kulturnu i nacionalnu fizionomiju.

On je dodao da je njegova istorijska sudbina i poslije njegove smrti potvrđivala ovaj status, kao što je i razmišljanje o njemu nadahljivalo duh najznačajnijih srpskih slikara i pisaca.

U umjetničkom dijelu programa izveden je muzičko-scenski recital pod nazivom “Zapali u nama sunca neugasiva”, a u muzičkom dijelu programa učestvovali su Boro Dugić i Boban Prodanović, vokalna grupa Katarine Gojković i članovi Srpskog pjevačkog društva “Vila”, kao i glumci prijedorskog Pozorišta.

Svetosavske svečanosti završavaju se sutra svetosavskom balom, koji će biti održan u hotelu “Prijedor” u organizaciji Kola srpskih sestara.

Ukupan prihod ostvaren na balu biće utrošen za nastavak gradnje kuće osmočlanoj porodici Milinković iz Crne Doline.

U prijedorskim školama sutra će biti nastavljene svetosavske svečanosti prigodnim programima koje su u čast velikog srpskog prosvetitelja pripremili osnovci i srednjoškolci.

Tradicija svetosavskih duhovnih i svjetovnih svečanosti u Prijedoru, sa prekidima, datira od 1891. godine.