Šef Predstavništva Republike Srpske u Sankt Peterburgu Duško Perović u ime predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović položio je vijenac na Piskarevskom memorijalnom groblju povodom 75 godina od oslobođenja Lenjingrada od opsade.

Svečano polaganje vijenaca i cvijeća održano je na Piskarevskom memorijalnom groblju koje se nalazi na sjevernoj periferiji Sankt Peterburga i nosi naziv sela Piskarevka koje se nalazi u blizini. Prema zvaničnim podacima, na Piskarevskom groblju od 1941. do 1944. godine u bratskim grobnicama sahranjeno je oko 470.000 stanovnika blokiranog Lenjigrada, umrlih od gladi, hladnoće i neprijateljskih granata, a takođe i oko 50 hiljada vojnika.

Lenjingrad je tokom Drugog svjetskog rata proveo 872 dana pod opsadom njemačkih i finskih snaga. Opsada je trajala od 8. septembra 1941. do 27. januara 1944. godine, a snage vermahta je predvodio generalfeldmaršal Vilhelm fon Leb. Te snage nikada nisu pokušale zauzimanje grada, već su po naređenju Adolfa Hitlera pokušavale da sistematski izgladne njegovo stanovništvo koje nije imalo odakle da se snabdijeva hranom.

RTRS