Na društvenim mrežama pojavio se snimak za koji se navodi da prikazuje trenutak kada je bujica blatnjave vode i rudarskog otpada koji je zadržavala brana koja je juče pukla u Brazilu, prodrla u gradić Brumadinjo u blizini rudnika.

Na snimku se vidi kako orgoman talas mutne vode velikom brzinom prolazi pored nekoliko manjih objekata, dok uspaničeni radnici bježe. Šezdesetak sekundi kasnije, prostor na kojem su se radnici nalazili pretvorio se u blatnjavo jezero.

Podsjećamo, rudarska brana pukla je juče popodne po lokalnom vremenu, nakon čega je blatanjava bujica nosila je sve pred sobom. Većina kuća je uništena, a kako su prenijeli lokalni mediji, dio radnika rudnika bujica je zatrpala dok su bili u kafeteriji na ručku, prenosi Blic.

Do sada je pronađeno devet tijela stradalih, ali se strahuje da će ih biti još mnogo, s obzirom da je nestalo između 200 i 300 ljudi. Lokalni zvaničnici kažu da su male šanse da je bilo ko preživio i da će najvjerovatnije samo pronaći tijela.

Rudarska brana izgrađena je 1976. godine i bila je jedna od nekoliko u tom području koja se koristila za čuvanje ostataka iz rudnika. Za sada nije poznato šta je uzrokovalo pucanje brane.