U jeku političke krize, koju je izazvala SDA, najavom apelacije o preispitivanju imena Republike Srpske, ali i uslovljavanjem u formiranju vlasti, Predsjedništvo BiH putuje u prvu službenu posjetu. U Briselu će razgovarati s evropskim zvaničnicima, od kojih, uprkos krizi, očekuju kandidatski status.

Broj do sada održanih sjednica novog saziva Predsjedništva može se izbrojati na prste jedne ruke. Usaglašeni stavovi gotovo da se i ne mogu brojati, jer ih uglavnom nema. U takvim uslovima i na vrhuncu političke krize, pred Predsjedništvom je, od utorka, prvi službeni put. Prvi od trojice, Milorad Dodik, će za početak upoznati rukovodstvo Evrope s unutrašnjim problemima.

-Mislim da evropski put Bosne i Hercegovine nije sporan i on u sebi ima kakav-takav konsenzus u BiH, ali on se ovdje pokušava spriječiti. Mislim da sve ovo što radi Bakir Izetbegović kako bi spriječio izbor novog Savjeta ministara, jer u dosadašnjem i sadašnjem Savjetu ministara u tehničkom mandatu sjede njemu podobni Srbi – naglasio je Milorad Dodik.

Upravo poruka da je BiH opredijeljena ka Evropskoj uniji jeste i najvažnija, smatra Ana Trišić Babić, savjetnica predsjedavajućeg za spolju politiku. Potvrđuje da bi Milorad Dodik trebalo da se sastane s visokom predstavnicom za spoljnu politiku, Federikom Mogerini, predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom i komesarom za pregovore o proširenju Јohanesom Hanom.

-Najvažnije je da će Predsjedništvo svojom posjetom i na sastancima demonstrirati opredijeljenost BiH da ide prema EU i što će očekivati da se u narednom sazivu Evropskog parlamenta i Evropske komisije prema BiH odnose pošteno i na isti način kako su se odnosili prema Crnoj Gori i Srbiji – istakla je Trišić Babić.

Ovo je prvi put da tročlano Predsjednišvo kao mjesto za prvu zvaničnu posjetu odabere centar evropskih institucija – Birsel. Baš to je i važna poruka. Zvanična Banjaluka očekuje razgovor o dobijanju kandidatskog statusa, ali i da se Briselu prenese aktuelna, politički zamršena situacija.

-Ono što pokazuje trajni deficit BiH jeste da nedostaje stvarni, iskreni unutrašnji dijalog. Nikada nismo bili u situaciji da možemo sjesti zajedno, da svi važni politički akteri sjednu zajedno i da prodiskutuju o onim stvarima koje su važne za svakog od tri konstitutivnih naroda i uopšte za građane i Republike Srpske i Federacije – rekla je predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

Da je BiH daleko od dijaloga, da se zaključiti i nakon najave Bakira Izetbegovića, da bi SDA Ustavnom sudu mogla podnijeti apelaciju o preispitivanju imena Srpske. Time su odnosi predstavnika Srba i Bošnjaka dodatno zakomplikovani. Da to nije dobro, stav je i Beograda.

-Ideja o promjeni imena Republike Srpske jeste neodgovorna i neozbiljna i pokazuje određenu nervozu. Prvi put od više zapadnih zvaničnika čuo sam osudu takve ideje. Ne mislim da je ideja SDA odgovorna i ozbiljna – naglasio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sva tumačenja govore da bi takav potez Ustavni sud mogao već na početku da odbaci. U izjavi za Prvu TV šef Predstavništva Srpske u Beogradu Mladen Cicović i istoričar Čedomir Antić, saglasni su da SDA ponovo nasrće na suverenitet i položaj Republike Srpske. Cicović ističe da Izetbegović nema nikakve pravne, a ni bilo kakve političke argumente za takvu inicijativu.

-To bi bilo isto kada bi neko u bivšoj Јugoslaviji ukinuo prava Slovencima i Hrvatima i promijenio ime Sloveniji i Hrvatskoj – dodao je Antić.

O najavama Bakira Izetbegovića, a prema zahtjevu Ruske ambasade, u utorak bi trebalo da raspravljaju i članovi Savjeta za sprovođenje mira. Uoči toga, sutra u sjedištu institucija Srpske u Istočnom Sarajevu, predsjedavajući Predsjedništva razgovaraće sa ambasadorima Srbije i Rusije. Predstoji i najavljeni sastanak sa Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

RTRS