Predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata iz Republike Srpske rekli su Srni da i dalje treba insistirati na procesuiranju odgovornih za zločine i ratnu torturu nad srpskim zatvorenicima u sarajevskom logoru “Silos” i ocijenili da je sramno što to do sada nije učinjeno.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je da je simptomatično što je ovaj logor, kojim je u naselju Tarčin upravljala takozvana Armija BiH, zatvoren tek nekoliko mjeseci nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

-To pokazuje naklonost međunarodnih faktora prema bošnjačkoj politici. Takvo ponašanje traje i danas i veliki je problem što niko nije sankcionisan zbog takvog odnosa prema logorašima- rekao je Mitrović povodom 23 godine od zatvaranja “Silosa”.

On je ocijenio da je, zbog ranijih negativnih iskustava, teško očekivati da će nadležna tužilaštva išta preduzeti po ovom pitanju, iako procesuiranje odgovornih za torturu nad Srbima u “Silosu” i dalje treba aktivno tražiti.

-Teško da se šta može uraditi, jer do sada niko, ni politički ni krivično, nije odgovarao za takvo kršenje ženevskih konvencija i necivilizacijski odnos prema srpskim žrtvama u logoru- rekao je Mitrović.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić izjavio je da datum zatvaranja logora “Silos”, 27. januar 1996. godine, najbolje pokazuje ko je u proteklom ratu bio žrtva, a ko agresor.

-I dalje treba tražiti odgovornost za torture i zločine nad srpskim logorašima, jer niko sa bošnjačke strane, koja je upravljala logorom, nije procesuiran- poručio je Dukić.

“Silos” je bio koncentracioni logor za Srbe, kojim je upravljala takozvana Armija BiH od 1992. do 1996. godine. Nalazio se u prijeratnom silosu za žito u naselju Tarčin, sarajevska opština Hadžići. Otvoren je 11. maja 1992. godine, a zatvoren 27. januara 1996, odnosno dva mjeseca nakon parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U logoru “Silos” bilo je zatvoreno oko 600 srpskih civila, od čega su 24 umrla od posljedica fizičkog zlostavljanja, prebijanja, tortura i mučenja glađu.

SRNA/Srpskainfo