Hrvatski nadbiskup Јosip Bozanić treba napokon javno da prizna da je u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj počinjen genocid nad Srbima, poručuje istoričar Dragan Markovina.

Niko relevantan, čak ni među onima koji ne mogu sakriti simpatije prema NDH, ne osporava genocid na Јevrejima u toj ustaškoj državi.

Ali, ono o čemu se aktivno ćuti i šta se svjesno potiskuje ili falsifikuje jeste genocid nad Srbima, koji je direktno proizišao iz ustaške ideologije.

To je ona rečenica koja i dalje nedostaje, posebno u svjetlu današnjih hrvatsko-srpskih odnosa u Hrvatskoj, ističe Markovina.

On smatra da bi bilo lijepo kad bi Bozanić to izgovorio ove godine u Јasenovcu, čime bi učinio epohalni gest, koji bi počeo da nepovratno mijenja stvari nabolje.

Hrvatski istoričar podsjeća da su se nedavno dogodile važne stvari za razumijevanje odnosa hrvatskog društva prema prošlosti.

Prvo su u “Političkoj misli” objavljeni rezultati velikih istraživanja iz 2016. i 2018. godine o odnosu građana prema simboličkom i istorijskom nasljeđu ustaškog režima i socijalističkog perioda.

Rezultati su poražavajući i jasno ukazuju na ono šta su autori istraživanja i sami zaključili, a to je da se u Hrvatskoj ukorijenio istorijski revizionizam, prenose hrvatski portali.

U drugom istraživanju, koje je sproveo američki Јejl univerzitet zbog odnosa hrvatskog društva prema koncentracionom logoru Јasenovac, autori su svrstali Hrvatsku među “perjanice” istorijskog revizionizma u Evropi, zajedno sa Poljskom, Mađarskom i Litvanijom, napominje Markovina.

SRNA/RTRS