Zakon o Ustavnom sudu BiH ne može biti donesen dok se ne pristupi izmjeni Dejtonskog sporazuma, odnosno ukidanju ustavne odredbe da Ustavni sud sam sebi donosi pravila i procedure po kojima postupa, a može biti donesen zakon kojim će biti izmijenjeno pravilo izbora stranih sudija, izjavio je Srni pravni ekspert Krstan Simić.

Prema njegovim riječima, Parlamentarna skupština BiH, na prijedlog predlagača zakona može bez ikakvih problema pristupiti usvajanju zakona kojim će se “zahvaliti” strancima za dosadašnji rad i propisati da se troje sudija biraju u BiH, a da ostaje i procudura i način izbora, kako je predviđeno Ustavom BiH.

On je upozorio da je Ustav BiH, koji je aktuelan, živ i primjenjuje se, predvidio odredbu da će Ustavni sud, analogno Haškom sudu, Međunarodnom sudu pravde, Sudu u Strazburu… sam usvojiti svoj pravilnik o procedurama i načinu postupanja.

Simić je napomenuo da je Ustavni sud BiH usvojio Pravilnik o svom radu i on je, na izvjestan način, procesno pravo postupka pred Ustavnim sudom.

“Dok god se ne pristupi promjeni Ustava BiH, dok se ne izmijeni odredba koja predviđa da upravo Ustavni sud svojim Poslovnikom uređuje svoj rad, način rada, način odlučivanja – ne može se donijeti zakon o Ustavnom sudu BiH koji bi regulisao procedure pred ovim sudom”, ponovio je Simić.

On je rekao da se često u javnosti poistovjećuje pitanje stranih sudija koji učestvuju u radu Ustavnog suda BiH sa ustavnim zakonom.

Simić je napomenuo da predstavnici vlasti u Parlamentarnoj skupštini BiH mogu donijeti zakon kojim će se izmijeniti pravilo izbora stranih sudija.

“Može se donijeti zakon kojim bi se uskratilo gostoprimistvo stranim sudijama s ciljem zaštite suvereniteta BiH jer čim imate strance u pravosudnom sistemu, u vlasti, niste suvereni, a pri tome i način izbora, pri čemu bi umjesto troje stranih sudija trebalo biti birani domaće sudije, a ključ bi ostao isti – dvoje sudija iz Federacije BiH i jedan iz Republike Srpske”, pojasnio je Simić.

Prema njegovim riječima, zakonom kojim bi se regulisalo pitanje prestanka angažovanja stranih sudija u Ustavnom sudu BiH može se odlučiti samo o tom, a ni na koji način taj zakon ne može zadirati u pitanja promjene procedure.

Bivši sudija Ustavnog suda BiH podsjetio je da je u mandatu prije šest, sedam godina ta aktivnost bila pokrenuta i radilo se na izradi zakona koji reguliše pitanje mogućnosti rada stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, ali da su tada predlagači išli u pravcu da se tim zakonom mijenjaju i zadiru procedure.

Simić je naveo da su bošnjačke partije taj prijedlog odbile još u fazi komisijskog razmatranja jer su tvrdile da taj predlog nije u saglasnosti sa Ustavom BiH, što je, kako je rekao, tačno.

SRNA/RTRS