Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je za RTRS da je na današnjem zajedničkom sastanku članova Predsjedništva sa potpredsjednicom Evropske komisije i visokom predstavnicom EU za inostrane poslove i bezbjednosnu politiku Federikom Mogerini izražena želja da BiH što skorije dobije kandidatski status.

– To smo čuli i od evropskih partnera i u tom pogledu očekujemo da će to pitanje biti završeno. Njihova želja je da se u ovom mandatu Evropske komisije, do 1. novembra, pokuša doći do odluke o davanju kandidatskog statusa koji bi poslije bio obezbijeđen kroz podršku zemalja članica – rekao je Dodik.

On je naveo da tome prethodi finalizacija odgovora na Upitnik koji su već trebalo da budu dostavljeni, ali je zbog nedostatka volje i konsultacija, te gubitka parlamentarne većine na nivou BiH, došlo do zastoja.

Predsjedavajući Predsjedništva je poručio da je dobro za BiH i Republiku Srpsku da BiH dobije status kandidata, jer bi to stvorilo mogućnost za otvaranje drugih pitanja, poput uloge visokog predstavnika u BiH i stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

– To bi dovelo do stabilizacije odnosa u BiH – naglasio je Dodik.

Drugo bitno pitanje o kojem je danas razgovarano odnosi se na konstituisanje vlasti na nivou BiH. Dodik ističe da je poruka EU jasna – izbore treba finalizovati uspostavljanjem organa vlasti.

Dodik se nakon zajedničkog sastanka odvojeno sastao sa Mogerinijevom. Na ovom sastanku je razgovarano o realizaciji ranijih dogovora, evropskom putu BiH, mehanizmu koordinacije i razvoju političke situacije u BiH.

Dodik je ponovio da je najava SDA o pokretanju apelacije o promjeni imena Republike Srpske neprihvatljiva i podsjetio na problem konstituisanja federalnog Doma naroda.

RTRS