Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske podnijelo je izvještaje tužilaštvu koje će dalje da ocijeni sve dokaze u vezi sa dešavanjima na Trgu Krajine u Banjaluci u decembru, rekao je resorni ministar Dragan Lukač.

Lukač je rekao da MUP nije upotrijebio prekomjernu silu prilikom okupljanja grupe građana “Pravda za Davida” na Trgu Krajine u Banjaluci.

“Niko od policajaca na Trgu Krajine nije tukao nikakvu djecu. To nije istina. Postoje snimci o svemu tome”, rekao je Lukač u Narodnoj skupštini Republike Srpske, odgovarajući na pitanje poslanika tokom “Aktuelnog časa”.

Lukač je rekao da postoji snimak napada na policajca, ali se o tome ne priča.

“Ko to i u kojoj zemlji ima pravo da nogama udara policajca na zemlji? Mi smo tada mogli da pošaljemo svu silu policije koja je bila tamo da “polomi te nasilnike”, ali nismo to uradili, čak i kada je bio napad na policajca”, rekao je Lukač.

Prema njegovim riječima, da se to dogodilo u Sjedinjenim Američkim Državama, policajac je mogao da izvadi pištolj i da puca po njima i za to ne bi bio osuđen u Americi.

“Naš policajac nije to uradio, već je to izdržao. Naši policajci nisu upotrijebili prekomjernu silu. Drugi dan su pronašli sve te nasilnike koji su udarali policajce, priveli ih i u skladu sa zakonom će biti procesuirani”, kaže Lukač.

Lukač je rekao da će svi odgovarati za svoje učinjeno policajcu, ali i narodni poslanici koji su bili uključeni na način koji nije bio primjeren radnjama i ponašanju narodnog poslanika.

“MUP Republike Srpske podnio je izvještaje tužilaštvu koje će dalje da ocijeni sve dokaze na osnovu snimaka i svjedoka i da podigne optužnice i protiv policajca ako je nešto uradio što nije u skladu sa zakonom”, zaključio je Lukač.

Poslanik SDS-a Nebojša Vukanović pitao je Lukača ko je iz policije tukao narod 30. i 31. decembra na Trgu Krajine u Banjaluci i zbog čega je primijenjena prekomjerna sila.

Izvor: Srna/ATV