U Muzeju Kozare danas je otvorena gostujuća izložba “Antička zbirka Muzeja Republike Srpske – dva” kojom je predstavljeno kulturno-istorijsko nasljeđe iz perioda rimske vladavine na prostoru BiH.

Direktor Muzeja Republike Srpske Miladin Savić je, otvarajući ovu izložbu, podsjetio da je bila otvorena i za Dan Muzeja Republike Srpske u septembru 2017. godine kako bi široj javnosti prezentovala rezultate istraživačkog rada i stručne obrade arheološkog materijala antičkih lokaliteta sa područja BiH.

“Gostovanje ove izložbe u Prijedoru rezultat je dogovora o saradnji prijedorskog Muzeja Kozare i Muzeja Republike Srpske, koji podrazumijeva razmjenu izložbi i rad na zajedničkim projektima u budućnosti”, naveo je Savić.

Autor izložbe Milka Đukić, koja je muzejski savjetnik u Muzeju Republike Srpske, izjavila je da je riječ o izložbi tematskog karaktera kojom je predstavljeno kulturno-istorijsko nasljeđe iz perioda rimske vladavine na prostoru BiH.

“Izložbom su obuhvaćeni arheološki spomenici rimske provenijencije otkriveni na prostoru BiH, i to ostaci rimskih puteva, kamena plastika, keramičke posude, te fragmenti od keramike i stakla”, rekla je Đukićeva novinarima.

Đukićeva je dodala da je većina izloženih predmeta pronađena prilikom arheoloških istraživanja na Kastelu, Haništu, na Griča-Pauši u Ramićima, u Glavicama kod Glamoča, te u Јablanici kod Dubice kao slučajni nalaz.

“Riječ je o 115 predmeta, i to kamenoj plastici, staklu i keramičkom materijalu, kuhinjskoj i stonoj keramici iz perioda od prvog do četvrtog vijeka, te staklu iz lokalnih radionica koje su dio arheološke zbirke Muzeja, nastale kao rezultat sistematskih istraživanja ovih područja 1972. i 1986. godine”, istakla je Đukićeva.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić istakao je da je izložba “Antička zbirka Muzeja Republike Srpske – dva” nastavak saradnje ove dvije ustanove koja je i u prethodnom periodu imala zanimljive i poučne sadržaje.

“Ova izložba je sadržajno zanimljiva jer obrađuje prve vijekove naše ere na ovim područjima i ukomponovana je vizuelno zanimljivo. Budući da ima i edukativni karakter, na otvaranju su, osim redovnih posjetilaca, bili i učenici srednjih škola”, rekao je Radonjić.

Izložba će u Muzeju Kozare biti otvorena do 27. februara.

SRNA/RTRS