Prijedor: Otvorena izložba “Antička zbirka muzeja Republike Srpske”

U Muzeju Kozare danas je otvorena gostujuća izložba “Antička zbirka Muzeja Republike Srpske – dva” kojom je predstavljeno kulturno-istorijsko nasljeđe iz perioda rimske vladavine na prostoru BiH.

Direktor Muzeja Republike Srpske Miladin Savić je, otvarajući ovu izložbu, podsjetio da je bila otvorena i za Dan Muzeja Republike Srpske u septembru 2017. godine kako bi široj javnosti prezentovala rezultate istraživačkog rada i stručne obrade arheološkog materijala antičkih lokaliteta sa područja BiH.

“Gostovanje ove izložbe u Prijedoru rezultat je dogovora o saradnji prijedorskog Muzeja Kozare i Muzeja Republike Srpske, koji podrazumijeva razmjenu izložbi i rad na zajedničkim projektima u budućnosti”, naveo je Savić.

Autor izložbe Milka Đukić, koja je muzejski savjetnik u Muzeju Republike Srpske, izjavila je da je riječ o izložbi tematskog karaktera kojom je predstavljeno kulturno-istorijsko nasljeđe iz perioda rimske vladavine na prostoru BiH.

“Izložbom su obuhvaćeni arheološki spomenici rimske provenijencije otkriveni na prostoru BiH, i to ostaci rimskih puteva, kamena plastika, keramičke posude, te fragmenti od keramike i stakla”, rekla je Đukićeva novinarima.

Đukićeva je dodala da je većina izloženih predmeta pronađena prilikom arheoloških istraživanja na Kastelu, Haništu, na Griča-Pauši u Ramićima, u Glavicama kod Glamoča, te u Јablanici kod Dubice kao slučajni nalaz.

“Riječ je o 115 predmeta, i to kamenoj plastici, staklu i keramičkom materijalu, kuhinjskoj i stonoj keramici iz perioda od prvog do četvrtog vijeka, te staklu iz lokalnih radionica koje su dio arheološke zbirke Muzeja, nastale kao rezultat sistematskih istraživanja ovih područja 1972. i 1986. godine”, istakla je Đukićeva.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić istakao je da je izložba “Antička zbirka Muzeja Republike Srpske – dva” nastavak saradnje ove dvije ustanove koja je i u prethodnom periodu imala zanimljive i poučne sadržaje.

“Ova izložba je sadržajno zanimljiva jer obrađuje prve vijekove naše ere na ovim područjima i ukomponovana je vizuelno zanimljivo. Budući da ima i edukativni karakter, na otvaranju su, osim redovnih posjetilaca, bili i učenici srednjih škola”, rekao je Radonjić.

Izložba će u Muzeju Kozare biti otvorena do 27. februara.

SRNA/RTRS

Preporuka

Muzej Kozare u Prijedoru centralna je regionalna m...
views 32
Osim redovnih gostujućih izložbi posjetioci u muzeju mogu vidjeti i dvije stalne postavke, arheološku i etnološku. https://www.youtube.com/watch?v=...
Prijedor- Izložba “Mjesta NEzaborava” ...
views 78
U prijedorskom Muzeju Kozare otvorena je izložba "Mjesta NEzaborava" i promovisana publikacija "Godine stradanja 1941/1942", autorke Vedrane Adamović....
Izložba portreta žrtava rata
views 85
Prijedorčani su juče imali priliku u Muzeju Kozare da prisustvuju otvaranju izložbe fotografija pod nazivom „Lično,, autora Velije Hasanbegovića. Rije...
Otvorena izložba “Srpska revolucija i stvara...
views 39
U Muzeju Kozare danas je otvorena izložba fotografija pod nazivom "Srpska revolucija i stvaranje moderne srpske države 1804-1878" kojom ova ustanova o...
Otvorena izložba radova članova Udruženja likovnih...
views 55
U Muzeju Kozare otvorena je izložba radova članova Udruženja likovnih umjetnika Prijedor. Predsjednik ovog udruženja Boris Eremić istakao je da je ...
Muzej Kozare: Otvorena izložba “Grafičke vizije pe...
views 38
U Prijedoru u Muzeju Kozare je otvorena izložba “Grafičke vizije pet” na kojoj je predstavljen 31 rad pet meksičkih autora. Riječ je afirmisanim umje...