“Arselor Mital grupa” saopštila je danas da je razočarana odlukom Investiciono-razvojne banke /IRB/ Republike Srpske da ne prihvati “Arselor Mital holding” iz Švajcarske kao kvalifikovanog kupca za paket akcija Rudnika željezne rude /RŽR/ “LJubija” iz Prijedora, iako je dostavio potrebnu dokumentaciju i dokaze da ispunjava kvalifikacione kriterijume.
“Time je onemogućeno učestvovanje na aukciji koja je bila zakazana za danas. IRB nije dala nikakvo obrzaloženje, niti razloge za neprihvatanje navedene kompanije kao kupca. U isto vrijeme, IRB je izdao potvrdu o ispunjenosti uslova `Arselor Mital grupi`, što je u suprotnosti sa zahtjevom i namjerom grupacije da kupovinu realizuje nominovana kompanija”, navedeno je u saopštenju.

Istaknuto je da je “Arselor Mital grupa” iskazala zainteresovanost za kupovinu akcija RŽR “LJubija” i nominovala “Arselor Mital holding”, koji je dio ove grupe.

Iz IRB-a je ranije saopšteno da aukcija za paket akcija RŽR “LJubija”, koja je bila zakazana na Banjalučkoj berzi, nije uspjela jer pravno lice kojem je izdata potvrda za učešće na aukciji nije unijelo kupovni nalog.

U IRB-u su istakli da su u ostavljenom roku, do 17. januara 2019. godine, zaprimili dokumentaciju za dokazivanje ispunjenosti kvalifikacionih kriterijuma od dva pravna lica iz “Arselor Mital grupe”.

“Nakon analize i provedenog postupka izdata je potvrda za učešće na aukciji pravnom licu `Arselor Mital SA Luksemburg`, koje je jedino zadovoljilo kvalifikacione kriterijume za učešće na aukciji za paket akcija RŽR `LJubija`”, navedeno je u saopštenju.

Na prodaju je bilo ponuđeno 64,99 odsto akcija po početnoj cijeni od 2,0912 KM za jednu akciju.