U Prijedoru se prošle godine prvi put više žrtava porodičnog nasilja obratilo Centru za socijalni rad nego policiji, izjavio je danas predsjedavajući Foruma za bezbjednost zajednice grada Danko Rauš.
“Prijedor je jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja godinama ima multisektorski pristup problemu nasilja u porodici. Takav pristup daje rezultate, a jedan od njih je i veće povjerenje u Centar za socijalni rad”, rekao je Rauš na današnjoj sjednici Foruma.

Dajana Stupar iz prijedorskog Centra za socijalni rad rekla je da je prošle godine u ovoj ustanovi evidentirano 147 prijava porodičnog nasilja ili za 26 više nego u 2017.

Ona je istakla da nasilje sve češće prijavljuju žrtve, što pokazuje da su sve više ohrabrene za to, ali je zaštitna mjera izrečena u samo dva slučaja, i, kako je navela, nedonošenje ovih mjera je najveći problem sa kojim se žrtve nasilja suočavaju.

“Donošenjem zaštitnih i hitnih zaštitnih mjera bilo bi spriječeno nasilje u porodici, obezbijeđena zaštita zdravlja i bezbjednosti žrtve, te otklonjene okolnosti koje pogoduju ili podstiču nasilje”, rekla je Stupareva na sjednici Foruma.

U 124 slučaja žrtve nasilja bile su žene, najčešće u dobi od 31 do 50 godina, a kao žrtve porodičnog nasilja evidentirano je 34 djece.

Centar je policiji uputio 68 prijava.

Zoran Inđić iz Policijske uprave Prijedor rekao je da je napredak u ovoj oblasti to što se problemom nasilja u porodici više bave druge ustanove, navodeći da bi se više trebalo baviti uzrocima nego posljedicama, pa će i prevencija biti efikasnija.

Govoreći o represivnim mjerama, Inđić je naveo da je novčanu kaznu izrečenu nasilniku koji je bio nezaposlen i bez primanja potom platila žena koja je bila njegova žrtva, a imala je svoja primanja.

On je napomenuo da je lani, u poređenju sa nekim ranijim godinama, izostala kampanja podizanja svijesti o tome da nasilje u porodici nije nešto što treba da ostane u nečija četiri zida.

“U svim nadležnim institucijama imamo kadrove dobro osposobljene za borbu protiv nasilja u porodici i sigurno ima prostora za bolje rezultate”, rekao je Inđić, dodajući da svaki slučaj treba prijaviti policiji koja će utvrditi da li ima elemenata kršenja javnog reda i mira ili krivičnog djela.

Forum za bezbjednost zajednice grada Prijedora usvojio je danas izvještaj o radu za prošlu i plan rada za ovu godinu, a zamjenik predsjedavajućeg Draško Đenadija rekao je da će se i dalje težiti formalizovanju ovog tijela, a osnova budućeg rada biće bezbjednosno-operativni plan koji je donesen prošle godine, a odnosi se na period do 2021. godine.

“Insistiraćemo i na radu regionalnih kancelarija mjesnih zajednica da bismo došli i do marginalizovanih grupa”, istakao je Đenadija i dodao da u radu Foruma sada učestvuje i Okružno javno tužilaštvo Prijedor kao novouspostavljena ustanova.

Forum je neformalno, nestranačko, multidisciplinarno tijelo koje čine predstavnici Gradske uprave, Skupštine grada, policije, školstva, zdravstva, vjerskih zajednica, organizacija nacionalnih manjina, Centra za socijalni rad, vatrogasaca, mjesnih zajednica, privrednih subjekata, inspekcija, medija, komunalne policije.

Video: Kozarski