Grad Prijedor donosi novine u oblasti držanja i zaštite domaćih životinja i kućnih ljubimaca, ali će nova odluka proći kroz javnu, a ne samo skupštinsku raspravu.
Odjeljenje za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove grada Prijedora danas je objavilo javni poziv za dostavljanje prijedloga na nacrt nove odluke i za 19. februara zakazala javnu raspravu o ovoj temi.

Skupština grada Prijedora imala je ovu tačku na dnevnom redu decembarskog zasjedanja, ali je na zahtjev opozicije iz prijedloga preformulisana u nacrt kako bi prije konačnog usvajanja prošla i javnu raspravu.

Milorad Vujmilović iz Odsjeka za komunalne poslove i zaštitu životne sredine rekao je da su se ranije oslanjali na prakse drugih lokalnih zajednica, a da je sada u pitanju kvalitetna odluka i da mu nije jasno zašto je u formi prijedloga skinuta s dnevnog reda lokalnog parlamenta.

“Za odluku se zasad mahom raspituju vlasnici pasa. Zanima ih da li će dobiti poseban prostor za izvođenje svojih ljubimaca. To je banalna stvar u odnosu na ono sve čime se odluka bavi”, rekao je Vujmilović na januarskoj sjednici Foruma za bezbjednost zajednice.

Iz opozicije tvrde da odluka u znatnoj mjeri onemogućava bavljenje stočarstvom, ugrožava egzistenciju malih i srednjih farmera i porodica koje drže stoku za vlastite potrebe, ne uzima u obzir držanje lovačkih pasa u prvoj i drugoj gradskoj zoni, otežava držanje kućnih ljubimaca i suprotna je nekim drugim odlukama Skupštine grada Prijedora.

Grad je danas pozvao vlasnike domaćih životinja i kućnih ljubimaca, kontrolne organe, davaoce usluga iz ove oblasti, udrženja građana, savjete mjesnih zajednica, nevladine organizacije, zajednice etažnih vlasnika i druge zainteresovane da učestvuju u izradi konačnog prijedloga ove odluke.

Pisani prijedlozi dostavljaju se putem protokola Gradske uprave i Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove u formi dopisa do 15. februara, a javna rasprava održaće se 19. februara u 11.00 časova u zgradi gradske uprave.