Tokom istrage dokumentirana je primopredaja nezakonite imovinske koristi u iznosu od 3500 eura, potvrđeno iz Tužilaštva BiH.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Darka Marčetića (45) u Prijedoru, uposlenog kao istražilac u Kriminalističko-istražnom odjeljenju SIPA-e, RK Banja Luka i Adnana Aličića (40) u Ključu.

Optuženi se terete da su stupili u kontakt sa osobama sa područja Ključa od kojih su zloupotrebom položaja iznudili novac kako bi posredovali u vezi sa pošiljkom iz inostranstva, koja je sadržavala nedozvoljene supstance, a koja je upućena navedenim osobama.

Također, terete se da su zloupotrebom položaja iznudili novac kako bi pružali navodnu zaštitu navedenim osobama od krivičnog gonjenja, zloupotrebom i predstavljanjem ličnih podataka i slika navedenih osoba koje je optuženi Marčetić pribavio nezakonitim pristupanjem bazi ličnih podataka IDDEA BiH.

Tokom istrage evidentirano je sastajanje optuženih u dva navrata sa navedenim osobama, te preuzimanje novca u ukupnom iznosu od 3500 eura.

Optuženi Marčetić se tereti za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti iz člana 220. KZ-a BiH, krivično djelo iznude iz člana 295. stava 1. KZ-a FBiH i krivično djelo nedozvoljenog korištenja ličnih podataka iz člana 149. KZ-a BiH, a optuženi Aličić za pomaganje u izvršenju krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlasti i krivičnog djela iznude.

Optužnica je upućena na potvrđivanje Sudu BiH.

Avaz