Protest Srba “Protiv aneksije Sjeverne Kosovske Mitrovice” održan je u petak u Kosovskoj Mitrovici, ispred zgrade Evropske unije i Euleksa, uz poruku da Srbi to neće dozvoliti i da će se boriti svim legitimnim sredstvima.

Na protestu, koji je počeo u podne, okupljeni su Srbi iz svih dijelova južne pokrajine koji time pokazuju nezadovoljstvo, kako ranije uvedenim taksama na robu iz centralne Srbije, tako i najnovijim najavama iz Prištine o ujedinjenju južnog i sjevernog dijela Mitrovice, koje tumače kao nameru Prištine da protjera sve Srbe sa KiM.

Nosili su transparente “Sjever bastion srpske slobode”, “Takse, napadi, prijetnje, šta je sljedeće”, “Protv taksi – protiv aneksije”, “Srbija čuva svoje Srbe”, “Vučiću čuvaj Srbe”, “Okupacija Sjevera neće moći”, “Ne damo Sjever”…

Nakon obraćanja, građani su krenuli u protestnu šetnju do glavnog gradskog mosta, a na početku kolone bio je razvijen transparent “Odavde nema nazad”, uz grb Srbije.

Tu su i rudari kombinata Trepča koji nose zastave tog kombinata. Protest je završen kod mosta koj dijeli južni i sjeverni dio.

Na kraju šetnje, predsjednik Srpsle liste Goran Rakić zahvalio je svima koji su došli da pokažu koliko vole Mitrovicu, Leposavić, Trepču, Gazivode, Valač i državu Srbiju.

“Nalazimo se ovde da svima još jednom jasno stavimo do zanja – ovo je srpski grad, srpska Mitrovica”, rekao je Rakić i poručio da “odavde nema nazad”.

Na protestu su govorili direktor KBC Kosovska Mitrovica Milan Ivanović, rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici Rade Grbić, rukovodilac proizvodnje u flotaciji Trepče Nevenka Vukčević, student prorektor Nemanja Biševac i Rakić.

Ivanović je poručio da je ovo jedan od više od 1.000 protesta u posljednjih 20 godina zbog albanskog nasilja, koji se u posljednja tri mjeseca održavaju zbog anticivilizacijskih i antisrpskih taksi, a danas posebno zbog pokušaja aneksije Sjeverne Mitrovce.

“Kažu iz Prištine i južne strane da hoće da ujedine Mitrovicu, a ustvari hoće da nas omreže u bodljikavu žicu u albanski koncentracioni logor, gdje bismo izgubili slobodu, bili vazali i roblje, a oni bi po trećninskom sistetmu jednu trećinu proterali, jednu pobili, a jednu i pokusali da asimiluju”, rekao je Ivanović.

Kako je rekao, čak i njihovi mentori koji su stvorili kvazi državu su predvidjeli srpske opštine sa srpskom upravom.

“Nećemo im dozvoliti i branićemo se i boriti svim legitimnim sredstvima i to što nas ima ovoliko daje nadu da će borba biti uspješna”, rekao je Ivanović.

Poručio je da Srbi neće dozvoliti ni otimanje Gazivoda, kao i da već za sutra u Prištini pripremaju statut da “albanizuju” i otmu Trepču i otmu sve mogućunosti za rad i život.

“To je jedna vrsta ekonomskog genocida. Podrška države i čvrsta garancija da neće dozvoliti etničko čišćenje i nasilje nad Srbima na KiM uverava da ćemo dobiti i ovu borbu”, podvukao je Ivanović.

Kako je rekao, danas se u Mitrovici okupio veliki broj ljudi, “više nego na nekim opozicionim mitinzima u Beogradu”.

Građanski protest su podržali politički predstavnici Srba sa KiM, kao i druge institucije Srbije.

Tanjug